Abazović: Zakon o porijeklu imovine sistemski i nedvosmislen, očekujem podršku 81 poslanika

    1 mesec pre 127 pregleda Izvor: cdm.me

Zakon o porijeklu imovine je vrlo jasan i nedvosmislen. Ovo je sistemski zakon koji će doprinijeti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.  Prvi zakon ovakve prirode, sa ciljem da se stane na kraj nelegalnom bogaćenju funkcionera, kriminalaca, mafijaša, službenika ili građana koji su to sticali suprotno zakonskim normama i Ustavu Crne Gore, saopštio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na pres konferenciji povodom prezentovanja modela oduzimanja imovine nezakonitog porijekla, kao doprinos otvaranju i kvalitetu javne rasprave.

U nekim djelovima svijeta ovakvi zakoni se, kaže vicepremijer, zovu anti-mafija zakon.

“Ovaj naš zakon bih nazvao žargonski – zakon protiv mafije, i mislim da će pomoći da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala dobije puni značaj”, dodao je on.

Abazović je kazao da očekuje podršku 81 poslanika kada se zakon uputi Skupštini Crne Gore.

Savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja Ivo Šoć kazao je da ovo nije inkvizitorski zakon.

“Ovo je model koji garantuje stvaranje sistema, kojim će se efikasno utvrđivati imovina koja je nezakonito stečena i kroz sudski postupak oduzimati imovina koja je nelegalno stečena”, rekao je Šoć.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić rekao je da će sve prijedloge razmatrati u okviru javne rasprave, prije upućivanja finalne verzije akta Vladi Crne Gore.

“Osnovni cilj je oduzimanje imovine radi obesmišljavanja vršenja krivičnih djela”, kazao je Marić.

Prema njegovim riječima, biće dovoljan osnov sumnje za otvaranje izviđaja, a nakon toga će tužioci moći da pokreću finansijsku istragu.

“Finansijsku istragu moći će da pokreću prije, u toku postupka i šest mjeseci nakon sudskog postupka”, naveo je Marić.

Dalje objašnjava da kada se u finansijskoj istrazi procijeni da su prikupljeni dokaza o imovini koja se kontrolisala, poziva se vlasnik te imovine da da izjavu i u tom trenutku su se stekli uslovi za pokretanje građanskog postupka.

“Teret dokazivanja je na onome ko je nezakonito stekao imovine koji treba da dokaže da je stečena legalno. Dok se ne završi sudski postupak imovina će biti zamrznuta”, istakao je Marić.

Radi se o mehanizmu koji, kada počne da se primjenjuje, biće moćan mehanizam u borbi protiv mafije i kriminalaca, bili oni javni funkcioneri ili članovi klanova.

“Presuda u građanskom postupku neće zavisiti od ishoda u krivično pravnom postupku. Međunarodne adrese su to ocijenile kao javni interes svih država koje se bore protiv organizovanog kriminala”, rekao je Marić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović rekao je da donose set zakona – Zakon o porijeklu imovine, ali vodeći računa da nije samo imovinja i njeno sticanje problem, već i neprijavljeni dohodak.

“Imamo dodatna dva poreska mehanizma koji će se primjenjivati u slučaju da poslanici glasaju za ovaj zakon. Ukoliko se pred građanskim sudom utvrdi porijeklo stečene imovine, tada stupa na scenu Uprava prihoda i carina, gdje se u poreskom postupku utvrđuje da li je imovina prijavljena i da li je oporezovana u skladu sa zakonom”, rekao je on.

“Model oduzimanja imovine nezakonitog porijekla treba da doprinese jačanju vladavine prava i crnogorskih institucija, a samim tim i afirmaciji pravde”, saopšteno je iz Kabineta Abazovića.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 30991 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 13226 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12586 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 12094 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12053 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11375 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10766 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10636 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9131 pregleda
%d bloggers like this: