Bilčik: Važno da vlada bude sastavljena od snaga koje će biti proevropske

    12 meseci pre 242 pregleda Izvor: pobjeda.me

Predsjedavajući u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU Vladimir Bilčik ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da Abazovićeva vlada nije ispunila veliki broj ciljeva koji su krucijalni za evropsku budućnost Crne Gore.

– Ono što mogu da kažem je da od 2020. Crna Gora nije napravila nikakav napredak ka EU. To je jedino što zapažamo od izbora 2020. i nadam se da će izbori 2023. donijeti promjenu – kazao je Bilčik za Pobjedu, komentarišući rad i Krivokapićeve i Abazovićeve vlade.

Dodao je da smatra da u Crnoj Gori postoji nekoliko partija, uključujući i Demokratski front, čija je evropska posvećenost upitna.

– Iz ugla EU, važno je da vlada bude sastavljena od onih snaga koje će biti proevropske i pro-EU – rekao je Bilčik.

POBJEDA: Od prošlog puta kada smo razgovarali, desile su se krupne promjene u Crnoj Gori. Država je dobila novog predsjednika, raspisani su izbori. Što su Vaša očekivanja od Milatovića, kada su u pitanju prioriteti vanjsko-politički?

BILČIK: Predsjednički izbori obilježili su kraj jedne, a početak nove ere. To je generacijska promjena, ali i politička promjena. Naša očekivanja u evropskim institucijama su veoma jasna – crnogorsko liderstvo treba i mora da radi za dobrobit zemlje, što je bio strateški prioritet države od kada je postala država. Ponavljam ono što sam uvijek govorio – u ovom trenutku Crna Gora je u najboljoj poziciji da pristupi EU u okviru nekoliko godina, sve dok radi na rješavanju neriješenih pitanja o kojima smo govorili prethodnih godina i odgovore na ta pitanja koji moraju da budu jasno isporučeni.

To nije samo pitanje predsjednika države, već, naravno, prije svega slobodnih i fer izbora, koji treba da budu održani; to je pitanje smislene, funkcionalne, proevropske većine koja može da usvoji veliki broj promjena.

POBJEDA: Bliži se i kraj Vlade Dritana Abazovića, jer ćemo 11. juna imati parlamentarne izbore. Kako biste Vi ocijenili njen rad, posebno imajući u vidu da relevantni izvještaji kažu da nije uspjela u namjeri da sprovede krupne reforme i zemlju približi EU?

BILČIK: Analitičari će ocijeniti rad Vlade, ja sam političar. Ali jasno je da ta vlada nije ispunila veliki broj ciljeva o kojima smo tako mnogo slušali po preuzimanju vlasti, a koji su krucijalni za evropsku budućnost Crne Gore. To je fakat. Istina je, i to je druga činjenica, da je Vlada izgubila povjerenje jako davno i da je važno za Crnu Goru da dobije svježi parlament, koji će imati svježi politički legitimitet da izabere vladu koja će zemlju povesti putem ka Evropskoj uniji i sprovesti važne reforme u zemlji.

POBJEDA: Što vidite kao najveće greške Vlade Dritana Abazovića?

BILČIK: To su pitanja za analitičare, ja ne mogu da ocjenjujem rad Vlade. Ali ono što mogu da kažem je da od 2020. Crna Gora nije napravila nikakav napredak ka EU. To je jedino što zapažamo od izbora 2020. i nadam se da će izbori 2023. donijeti promjenu.

POBJEDA: Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović tvrdi da je proevropski orjentisan. Ipak, visoki zvaničnici njegove partije, za koju je izvjesno da će biti dio vlade, kažu da su spremni na saradnju sa nekadašnjim čelnicima Demokratskog fronta. Da li je ta ideja o saradnji sa DF-om u suprotnosti sa namjerama da se formira proevropska vlada?

BILČIK: Vidite, ono što je nama u EU institucijama važno je da oni koji su na vlasti imaju legitimitet. Milatović je javno poslao važne poruke i poruka koju smo mi kao politički partneri svi čuli.

Što će se dešavati poslije izbora? Pa, mislim da prvo treba da se dese izbori. I da se dese u fer i demokratskom okruženju, jer Crna Gora i njeni građani moraju slobodno da naprave svoje izbore. Nakon toga će biti formiran novi saziv parlamenta, a potom će početi i razgovori o novoj vladi.

Što je važno nama – da vlada ima stabilnu većinu. Jedan od problema sa vladama od 2020. je bio taj što su imali tanku većinu, a za Crnu Goru je jako važno da ima stabilnu većinu i podršku, koja može donijeti velike promjene za koje će biti potrebna i ustavna većina.

To je osnovni preduslov.

Drugo, iz ugla EU, važno je da vlada bude sastavljena od onih snaga koje će biti proevropske i pro-EU, to je jasan odgovor na vaše pitanje.

POBJEDA: Dakle, nekadašnji DF ne vidite u vladi, jer ih ne vidite kao proevropsku partiju?

BILČIK: U Crnoj Gori postoji nekoliko partija, uključujući Demokratski front, čija je evropska posvećenost vrlo upitna. A drugo, tiče se spoljnih uticaja, posebno iz Rusije, posebno u kontekstu brutalne agresije Rusije na Ukrajinu.

Građani će odlučiti i razgovori će početi, ali ovaj intervju vodimo par sati nakon katastrofalne eksplozije u Ukrajini koju je uzrokovala Rusija i koja je izazvala mnogo žrtava i posljedica. I mi u Evropskom parlamentu smo jasno rekli – trenutni režim u Rusiji podržava terorističke akcije, i u onome što radi u Ukrajini postoje elementi terorizma i ono što smo vidjeli je akt terora i oni koji su odgovorni se moraju suočiti sa posljedicama. Ovo je u kontekstu izbora u Crnoj Gori. Zato ponavljam – potrebna vam je vlast sa jasnom proevropskom većinom.

POBJEDA: Dobro, ali moram Vas konkretno pitati: da li bi EU sarađivala sa vladom u kojoj bi, hipotetički, neko od lidera nekadašnjeg DF-a bio potpredsjednik ili ministar…

BILČIK: Mi ćemo sarađivati sa svakom vladom koja je proevropska i koja ima jasnu većinu.

POBJEDA: Ovo Vas pitam jer ste ranije vrlo otvoreno govorili o tome da DF-u nije mjesto u evropskoj vladi…

BILČIK: Razumijem i kažem vrlo jasno – sarađivaćemo sa svakom vladom, ali koja bude jasno proevropska.

POBJEDA: Kako vidite ulogu DPS-a u budućim političkim dešavanjima? Mislite li da će i predstavnici ove partije biti u vladi imajući u vidu njihove stavove – da bez predstavnika te partije nema govora o evropskoj vladi.

BILČIK: Poštujem odluke glasača. Nakon što vidimo rezultate izbora, moći ćemo da pričamo o tome. Odluke o novom parlamentu i o novoj vladi su u rukama glasača. Mi u potpunosti poštujemo te odluke. Imajući to u vidu, ponavljam da će za progres ka EU biti esencijalno da nova vlada bude jasno proevropska i ima stabilnu većinu koja će donositi odluke koje su ključne za put ka EU.

POBJEDA: Kako gledate na odluku Đukanovića da se povuče? Mislite li da će to doprinijeti boljem rejtingu partije u očima glasača, u očima međunarodne zajednice…

BILČIK: Imao sam razgovor sa Đukanovićem prošle nedjelje u Bratislavi. On je sada bivši političar i bivši predsjednik i mislim da je to znak važnog testa sazrijevanja crnogorske demokratije. Crna Gora ima sve šanse za demokratsku prosperitetnu EU budućnost i sada je na novom političkom rukovodstvu da radi na tome.

Mislim da je zdravo za demokratiju da poslije nekog vremena na vlast dođu drugi ljudi, a na osnovu legitimnih izbora. Karte su u rukama glasača, i zavisno od toga ko će biti u parlamentu, ko će voditi partije zavisiće i sporazumi. Na svakoj partiji je da utvrdi svoje pozicije. Kao što se dešava u bilo kojoj partiji, tako je važno i šta se dešava u DPS. Mnogo toga će zavisiti od toga kako će nastupiti na izborima, kako će ubijediti glasače i kako će ubijediti partnere nakon izbora šta je važno za evropsku agendu. Sada je to na novoj generaciji političara i držim im palčeve.

POBJEDA: Možete li napraviti komparaciju rada dvije vlade, one koju je predvodio DPS dugi niz godina i ove koju predvodi Abazović?

BILČIK: Crna Gora je bila posvećena učlanjenju EU godinama, pregovori traju preko 10 godina. Neke vlade naprave više progresa, neke manje, ali nema vlade koja je odbila da radi na proširenju EU. U isto vrijeme, nema vlade koja je u potpunosti ispunila ono što su bile obaveze.

U ovom trenutku Crna Gora ima šansu da u ovim novim političkim vremenima za vašu zemlju, ima vladu koja će produkovati jasnu većinu i proevropsku orijentaciju, koja će u naredne četiri godine vidno raditi na strategijskom cilju, a to je EU. Ubijeđen sam u to, dok god su vlade stabilne i odražavaju volju glasača. Neću ulaziti u pozicije bilo koje partije prije izbora jer ne znamo kako će te partije proći na izborima.

POBJEDA: Milatović obećava da će tokom njegovog mandata Crna Gora ući u EU. Zvuči li to realno ili su dio predizborne retorike?

BILČIK: Mnogo je priče u Crnoj Gori. I prethodni lideri su mnogo pričali o tome. Ipak, sada mislim da ako se stvore uslovi za stabilnu, proevropsku vladu, šanse zaista postoje da se to desi.

Kažem to jer se proširenje vratilo na agendu EU na ozbiljan način. Imamo novi proces, jasnu posvećenost od strane EU da se krene naprijed. To je potvrdila i Ursula fon der Lajen prošle nedjelje na Globsecu, i mislim da je Crna Gora i dalje u najboljoj poziciji da krene naprijed. Ako su određeni uslovi ispunjeni, mislim da je postizanje tog cilja realno. Ipak, postoji mnogo „ako“ i sva ta „ako“ su u rukama političke klase u Crnoj Gori. Postoji velika odgovornost, ali i istorijska prilika za Crnu Goru.

Moldavija i Ukrajina ne mogu preteći Crnu Goru


POBJEDA: Vjerujete li u mogućnost da Moldavija i Ukrajina preteknu Balkan, pa i Crnu Goru na putu ka EU, o čemu su mediji pisali prethodnih dana? Je li to realan scenario?

BILČIK: Apsolutno ne u narednih nekoliko godina. Proširenje je proces. Zadovoljan sam što su Moldavija i Ukrajina dobile kandidatski status, ali Crna Gora je u drugačijoj poziciji – pregovora 10 godina, otvorila je sva poglavlja i ima jasne zadatke koje treba da sprovede, posebno u oblasti pravosuđa i vladavine prava, kao i strukture reforme koje bi je pomjerile bliže ka EU. Trebaju nam Moldavija i Ukrajina jednako kao Balkan, a to što su one dobile kandidatski status je šansa za Balkan jer će to donijeti novu energiju proširenju.

Trenutno postoji istorijska mogućnost da se u narednih par godina desi proširenje, tako da bi Crna Gora mogla biti „game changer“. Srećno na tom putu i srećno svim građanima na izborima, radujem se da nakon izbora radim sa novim rukovodstvom zemlje na daljem približavanju Crne Gore Evropskoj uniji.