Abdić: Građani, javite se na vrijeme, na respiratoru šanse za preživljavanje manje od 10 odsto

    5 meseci pre 735 pregleda Izvor: cdm.me

Nove mjere uvedene su kako bi se smanjili socijalni kontakti i spriječilo širenje koronavirusa, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša na današnjoj konferenciji za medije.

Od srijede će objekti raditi od sedam do 18 sati, dok će zabrana kretanja biti na snazi od 19 sati do pet ujutro.

“Razmotrili smo ukupnu situaciju u Crnoj Gori i zaključili da je jako ozbiljna, pa se moraju poštovati mjere, kako se sistem ne bi ugrozio. Transmisija virusa koja je visoka, naći će najosjetljivije i dovesti do teških oboljenja, koja se mogu završiti smrću. Uvedene su mjere za radno vrijeme, koje će u srijedu stupiti na snagu. Radiće se do 18 sati, a zabrana kretanja od 19 sati do pet ujutro. Na taj način smanjićemo socijalne kontakte i spriječiti širenje infekcije”, rekao je Mugoša.

Šef kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić rekao je da je sve veći broj pacijenata u teškom stanju.

“U Kliničkom centru se liječi 91 pacijent, a 42 su životno ugrožena. U Baru se liječi 45 bolesnika, šest je u intenzivnoj njezi, u beranskoj bolnici je 33 pacijenata, a 10 je u teškom stanju, u Nikšiću je 75 pacijenata, a 10 u teškom stanju, u Pljevljima je 21 pacijent, a jedan sa srednje teškom slikom, u Brezoviku je 33 pacijenta i svi su stabilni. U Bijelom Polju je 31 pacijent, od kojih je sedam životno ugroženo, na Cetinju se liječi devet pacijenata, od kojih je jedan u teškom stanju, u Kotoru je 20 pacijenata, od kojih su tri životno ugrožena, u bolnici Kodra je devet pacijenata i svi su stabilnog stanja. Do ovog trenutka imamo 154 inficirana zdravstvena radnika, dok ih je 23 u izolaciji”, rekao je Abdić.

Dodao je da su brojke zabrinjavajuće.

“Veliki broj pacijenata se liječi širom Crne Gore. Virus bira slabu tačku organizma, napada pacijente i pravi haos u organizmu. Nadam se da ste svjesni da zdravstveni sistem ne može da spriječi infekciju, već posljedice, koje su jako velike. Moramo se pridržavati mjera, kako bi spriječili ovu pošast. Ovaj virus stvara velike probleme, imamo pacijenata sa dramatičnom kliničkom slikom. Čini mi se da se stiče utisak u javnosti da zdravstveni radnici treba da uzmu špric i prskaju lijek i tako liječe kovid, što nije tačno. Moramo svojim primjerom da preventivno djelujemo na njegovo širenje. Bez toga nemamo izlaska iz ove situacije”, naglasio je.

Situacija u Podgorici posebno je teška.

“Čak 1480 građana Podgorice se obratilo za pomoć tokom četvrtka i petka u Covid ambulantama. To je ogroman broj građana sa simptomima infekcije. Rekao bih da su to odgovorni građani, ali ne smijemo dozvoliti da u poodmakloj fazi dođu kod nas jer kada su pluća u lošem stanju, pacijente završe na respiratoru. A onda su šanse za preživljavanje manje od 10 odsto. Zbog toga opet molim da sve ovo shvatite veoma ozbiljno”, istakao je Abdić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Mugoša je kazao da ove sezone još nema potvrđenih slučajeva gripa.

Abdić se osvrnuo i na situaciju koja se desila u Baru, gdje je jutros došlo do incidenta. Navodno, porodica inficiranog pacijenta nije mogla da dobije informacije o njegovom stanju pa su pokušali nasilno da uđu u bolnicu, a polomljena su i stakla, te je reagovala policija.

“Kolege iz Opšte bolnice u Baru svoj posao obavljaju savjesno i profesionalno”, rekao je Abdić i dodao da su dvije komisije slate u tu ustanovu i nisu pronašle nijednu zamjerku.

Mugoša je rekao da je ova situacija rezultat dešavanja koja su se događala i prije dva mjeseca.

“Mi se sad nalazimo na jednom piku i ako bismo bili iskreni on bi i trebalo da bude sad”, rekao je Mugoša i dodao da će od našeg ponašanja zavisiti da li će sada broj oboljelih početi da opada.

Kako je dodao, teško je prihvatiti da ljudi neće da prihvate da je ovo opasnost po stare, bolesne i osjetljive osobe.

“Nemamo drugi način osim da insistiramo na poštovanju mjera”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje.

Najnovije vijesti

Počeo Ramazan

13. aprila 2021. 06:21

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20050 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7388 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7246 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7039 pregleda
%d bloggers like this: