Akcija u kanjonu: Da Tara opet zablista

  • 8 mjeseci pre
  • 178 pregleda
  • Izvor: AntenaM

Međunarodni dan čišćenja obala obilježen je danas akcijom u kanjonu rijeke Tare.

Više od 50 ljudi iz rafterskih udruženja, zaposleni u NP „Durmitor“, Lokalna turistička organizacija, zajedno sa NVO Zero Waste Montenegro i NVO Naša akcija, učestvovali su danas u čišćenju korita i priobalja rijeke Tare od raznog otkada. Akcenat je bio na uklanjanju automobilskih guma.

Akcija se odvijala pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Crnoj Gori i EU Info centra.

U akciji, koju je organizovao NP „Durmitor“, korišćenji su gumeni čamci na kojima se sakupljalo sve što je davalo ružnu sliku prostoru koji je pod zaštitom UNESKO.

Direktor NP „Durmitor“ Tomo Pajović kaže da jedan dio aktivista čisti prostor od polazišta splavova do Žugića luke dok je drugi dio krenuo od te pozicije i čisti do Radovan luke.

„Raduje da je ove godine učešće uzelo mnogo više rafterskih društava i udruženja. Napravili smo akciju koja je doprinijela da Tara dočeka narednu sezonu onako kako joj dolikuje”, kazao je direktor NP “Durmitor” Tomo Pajović i apelovao na sve da se odgovorno ponašaju na planu održanja životne sredine i čuvanja priprodnih ljepota kakve su ove na Tari.

Otpad je sakupljan u polivinilske kesa, a krupniji, poput automobilskih guma, donošen je na pogodne lokacije gdje je utovaran na pontonski splav i odvožen na privremene deponije na Žugića i Radovan luci odakle će kamionom biti prevezen na deponiju.

U akciji su, sa svojim plovilima, uzestvovali rafteri iz ”Triftara”, ”Durmitor rafta”, “Ostojić kompani”, “Mont ekstrem”, “Wild adventure Montenegro”, “Tara Kula raft” i “Leković rafting”.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.