Akcijama pošumljavanja: Posađeno 30.000 sadnica u Plužinama, Nikšiću i Kolašinu

    3 sedmice pre 348 pregleda Izvor: PV Informer

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima uspješno nastavlja planirane akcije pošumljavanja opožarenih i degradiranih površina, prilikom kojih će biti posađeno oko 300.000 sadnica iz naša tri rasadnika u Rožajama, Kolašinu i Baru, a u skladu sa planskim dokumentima.

Akcije pošumljavanja su uspješno nastavljene u svim ostalim područnim jedinicama. Tako je u Područnoj jedinici Plužine, u skladu sa godišnjim planom uspješno završeno pošumljavanje odjeljenja 29, u Gazdinskoj jedinici „Vojnik – Brezna“. Tom prilikom je uz podršku i učešće lokalnog stanovništva iz sela Brezna, na površini od 1,79 ha, uspješno posađeno 4.500 sadnica smrče.

U prethodnim danima i u Područnoj jedinici Nikšić takođe je uspješno realizovana akcija pošumljavanja u odjeljenju 10b, u Gazdinskoj jedinici „Javorak – Vojnik“. U sklopu ove akcije, službenici Uprave za gazdovanje šumama i lovištima uspješno su zasadili 15.000 sadnica smrče na površini od 6 hektara.

U Područnoj jedinici Kolašin organizovana je akcija pošumljavanja u saradnji sa učenicima JU Srednja mješovita škola „Braća Selić“. Naime, u opožarenom odjeljenju 40a u Gazdinskoj jedinici „Vučje“, zajedno sa srednjoškolcima je kroz edukativnu akciju posađeno 500 sadnica. Osim ove akcije, u Područnoj jedinici Kolašin, aktivno se radi i na pošumljavanju odjeljenja 13a u Gazdinskoj jedinici „Rečinska Rijeka- Vranještica“, gdje će ovih dana biti završena sadnja ukupno 10.000 sadnica.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima ulaže dodatne napore kako bi se ovogodišnje pošumljavanje izvršilo u skladu sa planom i za sada smo zadovoljni realizacijom. U narednim nedeljama očekujemo dostizanje zacrtanog cilja od 300.000 sadnica, koje će biti zasađene u okviru proljećnjeg pošumljavanja, a u skladu sa planovima, kako bismo na jesen nastavili planirane aktivnosti na obnavljanju crnogorskih šuma.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima