Akcionari EPCG ostaju bez dividende? Menadžment predložio da profit od 52,4 miliona eura ostane u kasi

    1 mesec pre 371 pregleda Izvor: investitor.me

Menadžment Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 miliona eura, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti.

Tako ni Vlada, koja je vlasnik 98,54 odsto kapitala, ne bi dobila ništa u državni budžet.

Uz tih 52,4 miliona, EPCG ima i neraspoređenu dobiti iz prethodnih godina od 42 miliona eura.

Konačna odluka o tome biće poznata 28. juna za kada je zakazana Skupštini akcionara, na kojoj predstavnik Vlade, koji predstavlja 98 odsto akcionara s pravom glasa, može da promijeni ovaj predlog menadžmenta EPCG.

Vlada je predlogom budžeta za ovu godinu navela da od prihoda od kapitala očekuje oko 54,5 miliona EUR u državnu kasu.

“Ministarstvo finansija preporučiće Vladi da i u ovoj godini ostvari svoja imovinska prava analogno prethodnim godinama. Napominjemo da je država u prethodnom periodu u kontinuitetu ostvarivala svoja imovinska prava koja proističu iz vlasništva u preduzećima, a shodno Zakonu o privrednim društvima i zaključcima koji su doneseni u prethodnom periodu”, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva finansija nedavno na pitanje da li će predložiti da državna preduzeća uplate dobit u budžet i u kojem procentu.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, kazao je ranije u intervjuu Vijestima da se nada da im država neće uzeti cijelu dobit.

Bulatović je kazao da Termoelektrana (TE) Pljevlja naredne godine, zbog remonta, neće raditi osam mjeseci i da će zbog toga biti potreban uvoz struje koja bi po sadašnjim cijenama vrijedjela 65 miliona eura.