Alkoholisani radnici neće moći u pljevaljski Rudnik uglja

    4 meseca pre 1965 pregleda Izvor: vijesti.me

Zaposleni u pljevaljskom Rudniku uglja ubuduće će za vrijeme rada biti testirani na prisustvo alkohola, narkotika i drugih sredstava zavisnosti.

To je predviđeno Pavilnikom o zaštiti zdravlja na radu Rudnika uglja, kojim je utvrđen postupak i način utvrđivanja njihovog prisustva, kao i postupanje sa zaposlenim zatečenim na radnom mjestu pod uticajem alkohola, narkotika i drugih sredstava zavisnosti.

Pravilnikom je regulisano da zaposleni ne smije na radnom mjestu biti pod uticajem alkohola, droga i drugih sredstava zavisnosti niti ih smije unositi i držati na radnom mjestu.

Radnik će se smatrati da je u alkoholisanom stanju kada se utvrdi da je izmjerena vrijednost alkohola u organizmu u koncentraciji, 0,2 grama po kilogramu i većoj.

Testiranje zaposlenih na prisutnost alkohola u organizmu obavljaće se kao redovna preventivna aktivnost na svim mjestima rada, a posebno zaposlenih koji rukuju rudarskim mašinama, vozilima i koji rade u pogonima. To će se raditi u vrijeme koje odredi ovlašćeno lice zaduženo za testiranj.

Testiranje će se obavezno sprovesti u slučaju nesreće na radu, havarije ili oštećenja mašine, vozila i opreme, sobraćajnog udesa, tuče ili svađe ili nedoličnog ponašanja prema drugim zaposlenim ili trećim licima. Testiranje će se obaviti i ukoliko neko od zaposlenih bude zatečen da konzumira alkohol u toku rada ili se po njihovom ponašanju može zaključiti da su konzumirali alkohol.

U slučaju da se testiranjem utvrdi prusustvo ili radnik odbije da testira, neposredni rukovodilac će zaposlenog udaljiti sa i podnijeti inicijativu za pokretnje postupka.

Rad pod uticajem alkohola, narkotika ili drugih sredstava zavisnosti ili odbijanje testiranja predstavlja razlog zbog kojeg se zaposlenom u Rudniku uglja može otkazati ugovor o radu.

Najnovije vijesti

Preminuo Jevrem Brković

24. januara 2021. 21:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13712 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8047 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7220 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6780 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6560 pregleda
%d bloggers like this: