Američka mornarica pokušava izvući borbeni avion koji je pao u more prilikom slijetanja na nosač

    4 meseca pre 197 pregleda Izvor: klix.ba

Američka mornarica radi na izvlačenju borbenog aviona koji je tokom vježbe pao u more.

Riječ je o borbenom avionu F-35C Lightning II koji je letio za vrijeme vježbe, ali je prilikom slijetanja na nosač aviona USS Carl Vinson došlo do problema zbog kojeg je pilot bio primoran iskočiti. Avion je potom udario o palubu i na kraju pao u Južno kinesko more, a u ovom incidentu je povrijeđeno nekoliko mornara.

Pilot je spašen pomoću helikoptera, a borbeni avion je i dalje u moru. Američka mornarica je pokrenula istragu i pokušava izvući avion na površinu.

Incident se dogodio tokom rutinske vježbe u kojoj su učestvovali američki supernosači aviona USS Carl Vinson i USS Abraham Lincoln, kao i drugi američki brodovi i avioni. Vježba je održana blizu Kine u vrijeme visokih tenzija između dvije zemlje.

Prema riječima admirala Dana Martina, vježbe „naglašavaju sposobnosti mornarice da demonstrira ogromnu pomorsku silu te da podrši slobodnu i otvorenu indo-pacifičku regiju“.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more te označava američke operacije u ovoj regiji kao kršenje njene suverenosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: