Američka vlada izbjegla gašenje: Bajden potpisao sporazum o finansiranju u kojem nema pomoći Ukrajini

    9 meseci pre 251 pregleda Izvor: klix.ba/dnevno.me

Foto: PIXABAY –

Američka vlada je izbjegla federalno gašenje nakon što su se Predstavnički dom i Senat usuglasili oko kratkoročnog sporazuma o finansiranju.

Prijedlog zakona kojim se vlada finansira do 17. novembra, a koji ne obuhvaća novu pomoć Ukrajini, usvojen je u Senatu sa 88 glasova za i devet protiv. Prijedlog je iznio predsjednik Predstavničkog doma, republikanac Kevin MCcarthy.

Predsjednik Džo Bajden potpisao je ovaj sporazum samo nekoliko minuta prije isteka roka u ponoć.

U saopštenju objavljenom odmah nakon glasanja u Senatu, Bajden je izjavio da su „ekstremni republikanci u Predstavničkom domu“ pokušali stvoriti „vještačku krizu“ i pozvao McCarthyja da omogući brz prolazak narednog sporazuma o finansiranju Ukrajine.

Ovim sporazumom je uklonjena blokada institucija koja bi mogla ostaviti desetine hiljada federalnih službenika bez plate, dok bi različite vladine službe bile suspendovane.

Lider demokratske većine u Senatu, Chuck Schumer, izjavio je nakon usvajanja sporazuma da „Amerikanci mogu odahnuti“ i da su se izbjegla „ekstremna i štetna“ smanjenja budžeta koja su zagovarali neki republikanci.

Ipak, istakao je da ovaj sporazum nije „konačna destinacija“ i da će se kontinuirano zalagati za dalju podršku Ukrajini.

U neobičnom potezu, visoki lideri Senata iz obje stranke, uključujući lidera manjine Mitcha McConella dali su zajedničku izjavu u kojoj su nagovijestili svoju namjeru da „osiguraju da američka vlada i dalje pruža podršku“ Ukrajini u narednim sedmicama.