Amerika izbjegla bankrot

    1 godina pre 358 pregleda Izvor: Index

Predsjednik SAD-a Džo Bajden i čelnik republikanske kongresne većine Kevin McCarthy postigli su nakon mukotrpnih dogovora načelni sporazum o povećanju limita američkog javnog duga od 31,4 biliona dolara i time spriječili bankrot vlade.

Dogovor je objavljen bez ikakvog slavlja, što odražava i koliko su teški bili razgovori i da dogovor tek treba progurati kroz Zastupnički dom i Senat.

Sporazumom će na dvije godine biti povećan zakonski limit američkog javnog duga koji sada iznosi 31,4 biliona dolara. Potrebno je usuglasiti još neke detalje, ali McCarthy očekuje da će zakon biti napisan u nedjelju i da bi se u srijedu mogao naći na glasanju.

Novinarima je kazao da sporazum uključuje istorijsko smanjenje javne potrošnje i dodao da neće biti novih poreza i novih vladinih programa.

Nije postignut dogovor o plafonu zaduživanja države

Da Bajden i McCarthy nisu postigli dogovor o podizanju plafona zaduživanja države koji trenutno iznosi 31,4 biliona dolara, Sjedinjene Države mogle su se naći u situaciji da kasne ili da uopšte ne mogu ispuniti svoje financijske obaveze, bilo u pogledu plata,  penzija…

Taj dosad neviđeni scenario bio bi, prema ekonomistima, sinonim za veliku recesiju i propast tržišta u Sjedinjenim Državama, s mogućom “zarazom” koja bi se proširila na cijelu globalnz ekonomiju.

Što žele republikanci, a što demokrate?

Bajden, McCarthy i njihovi timovi morali su kompromis tražiti vrlo pažljivo kako bi mogao proći kroz podijeljeni Kongres, gdje McCarthyjevi republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu od 222 naprema 213 zastupnika, a Bajdenove demokrati kontrolišu Senat tijesnom većinom od 51 naprema 49.

Najteže će biti zadovoljiti desno krilo republikanske stranke koje želi oštre rezove javne potrošnje i lijevo krilo demokratske stranke koje bi, pak, dug smanjivalo višim porezima bogatima i kompanijama.