Amfilohije Đukanoviću: On ne zna jer nije kršten

  • 1 mjesec pre
  • 356 pregleda
  • Izvor: antenam.net

Mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije je, komentarišući izjavu predsjednika države, poručio kako litije nijesu politički skupovi.

“Vi ste svjedoci ovog sabranja. Da li je ovo politički skup ili zaista duhovni i crkveni? Pozivam sve da budu sinovi svjetlosti. Sami ste svjedoci šta je ovo. Ako on ovo naziva poličkim skupom onda on ne zna, a ne zna jer nije kršten. To što poziva da razgovaramo o Zakonu narod je i danas rekao riječ – da je to bezakonje. Oni nasilno mogu da izvrše vlast ali očigledno da narod nasilje ne prihvata. Skupovi su božiji. Preko 80 njih je primilo krštenje ovdje i time su pozvali sve pa i predsjednika da postane dijete svijetlosti. Crkva ostaje vječna”, kazao je on.

Upitan da li prihvata pregovore jedino ako se zakon povuče Amfilohije je odgovorio:

“Apsolutno, kako da razgovaramo o jednoj laži i nepravdi koji je stid i sram Crne Gore. Najsramnije nešto što se desilo u Crenoj Gori je taj zakon i ne možemo da razgovaramo o tome. Ako je ovo zaista narodna vlast onda će on da čuje glas naroda. Oni će shvatiti da je ovo narodni protest. I za mene je ovo čudo. Nije se moglo očekivati da će narod tako da se odnosi prema tome”, kazao je Amfilohije.

Dodaje kako je, kako kaže,  prvi put u istoriji da jedan predsjednik stvara svoju crkvu takozvanu autofekalnu.

Upitan šta bi temeljni ugovor između Mitropolije i države podrazumijevao te da li bi bilo pomena o autonomiji MCP, Amfilohije je kazao da to prodazumijeva sve ono što su uradili sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom.

“Ma kakva autonomija. Svaka episkopija u pravoslavnoj crkvi je samostalna, autonomna kroz vijekove. I ova mitropolija koja je osnovana prije 800 godina, ona je kroz vijekove bila samostalna u punom smislu riječi od vremena ukidanja Pećke patrijaršije. To je jedina eparhija koja je sačuvala samostalnost. U to vrijeme se zvala autokefalna jer je ona stvarala državu”, kazao je on nakon plivanja za krst na Skalinama.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.