Analiza: Kolike su marže trgovačkih lanaca i cijena za više od 100 proizvoda u Crnoj Gori i regionu

    3 sedmice pre 287 pregleda Izvor: bankar.me

Marže trgovačkih lanaca na određene proizvode i dalje su aktuelna tema u Crnoj Gori. Prenosimo analizu u kojoj su upoređene marže u Crnoj Gori sa maržama velikih trgovačkih lanca u Srbiji, Bosni i Hercergovini, Hrvatskoj i Sloveniji, piše portal Bankar.

Analizirajući bruto profitnu maržu 15 velikih trgovačkih lanaca u Regionu rezultati su pokazali da je najveću maržu u prošloj godini imao Merkator Slovenija i to 29,62 odsto. Veću maržu od najvećeg crnogorskog trgovačkog lanca imali su Merkator Srbija, Lidl Slovenija, Delhaize Srbija, Domaća trgoviona Srbija, Spar Slovenija i Bingo Tuzla. Manju maržu od Volija imali su Konzum plus, Lidl Hrvatska, Spar Hrvatska,Plodine Rijeka, Tommy Split i Konzum Sarajevo.

Analizirane su cijene 103 najzastupljenija proizvoda u korpi svakog domaćinstva u šest regionalnih marketa i to Voli i Naš diskont marketima u Crnoj Gori, Dis i Delhaize Srbija u Srbiji, Tropic i Bingo u Bosni i Hercegovini, te Konzum u Hrvatskoj.

Rezultati su pokazali da su cijene u najvećem crnogorskom trgovačkom lancu Voli skuplje samo u odnosu na jedan od dva analizirana velika trgovačka lanca u Bosni i Hercegovini, dok su cijene niže nego u Srbiji i Hrvatskoj.

Od navedenih proizvoda u Crnoj Gori evidentno su nešto veće cijene gaziranih pića, kakao proizvoda i proizvoda od šećera što je posljedica izmjena i dopuna Zakona o akcizama. Skupština je 2021. godine na predlog Vlade usvojila izmjene i dopune zakona kojim su povećane akcize na tu vrstu proizvoda. To je glavni razlog zbog kojeg su gazirana pića skuplja u Crnoj Gori nego u regionu.

Takođe, cijene pojedinih osnovnih životnih namirnica su jeftinije u Crnoj Gori. Tako kilogram šećera kod nas košta manje od 90 centi, dok je u Srbiji i BiH oko euro. Šećer najskuplje plaćaju stanovnici Hrvatske čak 1,29 eura.

Kupci u našoj zemlji za kilogram brašna izdvajaju gotovo isti iznos kao komšije u Srbiji, dok je u BiH i Hrvatskoj brašno znatno skuplje. I ulje je u Crnoj Gori jeftinije nego u regionu, dok je hljeb jedino jeftiniji u Srbiji. Statistika pokazuje da su jaja najskuplja u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Uprkos većim akcizama na slatkiše pojedini popularni brendovi kao što su Milka čokolada i krem bananice kod nas su jeftiniji nego u regionu.

Većina mesnih proizvoda je do 30 odsto jeftinija u Crnoj Gori u odnosu na pojedine zemlje regiona. Tako samo recimo juneće mljeveno meso u Voli marketima košta 6,99 eura dok je u uporednim marketima u Srbiji cijena 10,26 eura. Takođe, poređenja radi, cijena kulena proizvođača “Carnex” u Crnoj Gori košta 13,79 eura dok isti proizvod u Srbiji košta i do 18,79 eura.

Ova analiza je pokazala da su cijene i marža najvećeg trgovačkog lanca u Crnoj Gori, u prosjeku, iste kao i u zemljama regiona iako je prosječna plata u Crnoj Gori druga po visini na Balkanu.

Prosječna neto zarada u julu u Crnoj Gori iznosila je 797 eura, dok je u Hrvatskoj, članici Evropske unije, u posljedenjem mjesecu bila 1.150 eura. Uporedna statistika pokazuje da građani Srbije u prosjeku zarađuju oko 720 eura, dok je prosječna plata najmanja u Bosni i Hercegovini gdje iznosi 647 eura.