Anđušić: Rudnik uglja je najbrutalniji primjer katastrofalnog poslovanja koje sam do sada vidio

    1 mesec pre 396 pregleda Izvor: pobjeda.me

Čini mi se da je javnost u Podgorici lokalna upoznata već neko vrijeme sa problemima evidentnim koji su prisutni u preduzeću Čistoća. Iako čujemo da se to preduzeće suočava sa problemima poput velikog broja zaposlenih troškova, niskih cijena koje su imali i tako dalje, moramo uzeti u obzir činjenicu da je do unazad godinu dana to preduzeće gotovo besprijekorno funkcionisalo.Podgorica za moj pojam, vrlo nepristrasno bila jedan od najčistijih gradova u Evropi. I zaista tvrdim to. U posljednje vrijeme smo svjedocida se to preduzeće susrijeće sa ozbiljnim problemima, a da pritom nemamo racionalno objašnjenje za to. Ovaj najavljeni štrajk je nešto što je za mene prilično očekivano kad uzmem u obzir sve naporei obim posla koji, vrijedni radnici Čistoće imaju i što svakodnevno rade kako bi naš, grad održavali čistiji. I mislim da je u najmanju ruku ono štoje potrebno u ovom trenutku jeste njihovo potencijalno smanjenje plata”, kazao je Mihailo Anđušić, poslanik DPS-a, gostujući na TV E.

Kritikujući nedostatak organizacijskih sposobnosti, Anđušić je komentarisao i zabranu rada v.d. komandiru Službe zaštite i spašavanja glavnog grada Zdravka Blečića.

“To je takođe jedna ponovo nevjerovatna situacija, bizarna, slobodno mogu reći. Dakle, vi ste evidentno u nedostatku nekih organizacijnih sposobnosti, nedostatku znanja ili u nekoj nepažnji imenovali na odgovorno mjesto komandira Službe zaštite i ispašavanje lice koje u tom trenutku nisu ispunjavale uslove. Posjetit ću vas da za taj konkurs lice treba da posjede određene specifične uslove u vidu radnog iskustva, shodnom zakonu zaštite i ispašavanju. Jedan detalj je vezan za to da jeuvaženi gospodin pribavio potvrdu o volontiranju kao radno iskustvo u hramu, u sabornom hramu Podgorica. To ne bi bio najveći problem da tu nije bilo dovojno pa ni takvog radnog iskustva za takav poziv i Upravna inspekcija je dala svoj nalaz po tom pitanju da to treba da se otkloni, odnosno da to imenovanje nije legitimno. Gradonačelnica je uporno odbijala da ovaj postupi po tom nalogu i u međuvremenu smo imali reakciju drugog organa, to je Ministarstvo unutrašnjih poslova,ispred direktorata koji je nadležan se bavi tim pitanjima gdje smo imali novi nalaz da se mora postupiti u rješenju da se razriješi sa te funkcije komandir”, naveo je Anđušić.

Tokom gostovanja u emisiji Na kraju dana, Anđušić je izrazio zabrinutost zbog sistemskog uništavanja državnih preduzeća, posebno u elektroenergetskom sektoru i rudniku uglja.

“U posljednje vrijeme, čini mi se i mi kao parlamentarna manjina, bavimo intenzivno onime što je, ja često znam da iskoristim tu formulaciju, sistemsko uništavanje državnih preduzeća. To je prije svega jako vidljivou preduzećima elektroenergetskog sektora. CEDIS-u, Elektroprivredi, Solaru, Rudniku uglja i tako dalje. Predmet današnjeg pressa je bio rudnik ugla i zaista mislim da on prednjači u odnosu na sva ova preduzeća. To je možda i najbrutalniji primjer katastrofalnog poslovanja koje sam do sad kao ekonomista imao prilike da analiziram i da vidim. Iznijeli smo danas konkretne podatke.

Do početka ove emisije niko ih nije demantovao, što prilično dobro govorio tome jesmo li bili u pravu i da li su te informacije tačne ili ne. Ja očekujem da će to neko demantovati. Na čemu se baziraju te informacije? Prvi dio koji se tiče partijskog zapošljavanja se bazira na zvaničnim podacima. Ti podaci koje sam ja iznio po godinama i ti trendovi da je u odnosu na 2019. godinu u bukvalnom smislu riječi dupliran broj radnika sa 680 na skoro 1400. Ti trendovi prije 30. avgusta su se kretali na godišnjem nivou na prilike oko 50-ak radnika. Oni su duplirani za 3 godine nepune”, zaključio je Anđušić