Andrea se usavršava na prestižnoj VOJNOJ AKADEMIJI – Vratiću se, želim da doprinesem CRNOJ GORI

    1 godina pre 253 pregleda Izvor: kolektiv.me

Na prestižnoj vojnoj akademiji u Beču obrazuje se prva kadetkinja iz Crne Gore Andrea Dašić.

Ona je jedna od 35 crnogorskih kadeta koji se školuju u inostranstvu, a za DN otkriva da je jedan od razloga zbog kojih se odlučila na taj korak želja da doprinese svojoj zemlji.

U vojnim akademija u Grčkoj, Italiji, Austriji, Turskoj, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj trenutno se obrazuje ukupno 35 kadeta iz Crne Gore, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva odbrane.

Kako objašnjavaju, na prestižnim vojnim akademijama kadeti znanj e stiču za potrebe Vazduhoplovstva, Mornarice i Kopnene vojske.

Vojno obrazovanje u inostranstvu stiče i Andrea Dašić. Ona je prva kadetkinja koju je Ministarstvo odbrane uputilo u Terezijansku vojnu akademiju u Beču, gdje su, kako je za DN kazala, uslovi učenja odlični.

Otkriva da je veoma zadovoljna izborom koji je napravila, a da je jedan od razloga zbog kog je upisala akademiju da stečenim obrazovanjem doprinese svojoj zemlji jer, kako kaže, za nju „nošenje uniforme predstavlja istinsku čast”.

“Akademiju sam upisala iz više razloga. Sa jedne strane sam željela da postanem samostalna i kompletna ličnost, sposobna da sama donosim važne životne odluke, a sa druge strane, želim da stečenim obrazovanjem doprinesem svojoj zemlji, jer nošenje uniforme za mene predstavlja istinsku čast”, naglašava Dašić.

Ona se trenutno nalazi na Narodnoj akademiji za odbranu, gdje intenzivno uči njemački i engleski jezik.

“Pomaže nam tim od desetak profesora, koji rade na tome da naš njemački do juna naredne godine zadovolji nivo koji traže gotovo svi fakulteti u Austriji, a da nas, sa druge strane, kroz različite radionice i ekskurzije upoznaju sa kulturom i načinom života u ovoj zemlji. Uslovi su odlični, a na raspolaganju su nam različiti kabineti i jezičke laboratorije, koje možemo koristiti i nakon nastave. Pored toga, dostupni su nam i biblioteka, teretana, sauna, bioskop, oficirski kazino i kafeterija”, navodi Dašić.

Ona objašnjava da po završetku akademije oficiri (potporučnici) dobijaju kako vojnu, tako i civilnu diplomu. Kada je bude stekla, Dašić kaže da joj je u planu da radni odnos zasnuje u Vojsci Crne Gore.

“Svakako da ću svoj budući radni odnos zasnovati u Vojsci Crne Gore, gdje planiram da se dalje usavršavam u zemlji i inostranstvu. Želja mi je da, kao i sada, i u budućnosti predstavljam svoju zemlju u Austriji, jer me to ispunjava. Sa druge strane, želim da za vrijeme svog boravka u Austriji steknem što više veza i poznanstava, koje mi mogu koristiti kasnije u karijeri”, kazala je Dašić.

Budućim kadetima, koji se odluče da studiraju nešto drugačije od svakidašnjeg, ona bi poručila da upišu upravo Terezijansku vojnu akademiju u Beču.

“Njemački jezik je pluricentričan i koristan u budućem poslu, a Beč je grad u kome se kulturno uzdižete, a sa druge strane zabavljate. Smatram da akademija nije samo fakultet, već životna škola. Sinonim je za rad, red i disciplinu. Izvanredan je spoj učenja i sporta, discipline i druženja u jednom. Sve što ovdje učite, odmah primjenjujete u praksi; zato ćete ono naučeno uvijek znati da upotrijebite, bez promišljanja da li je ispravno. Obrazovanje ovdje vas ni u kom smislu ne ograničava, niti sputava, već širi vidike i razvija sve vaše kvalitete, za koje možda nijeste ni znali da postoje”, rekla je Dašić.

Poručuje da je najhitnije da odlučite da ste spremni.

“Od tog trenutka, motivacija samo raste i pronalazite je gotovo na svakom koraku. Na akademiji kadeti ne jačaju samo tijelo, već i psihu, koja je temelj većine obuka ovdje. A na kraju svega vas čeka siguran posao i širok spektar mogućnosti za dalje usavršavanje”, dodala je Dašić.

Akademije u inostranstvu do sada završilo 86 kadeta

Čast da neku od prestižnih vojnih akademija završi u inostranstvu od obnove nezavisnosti do sada imalo je ukupno 86 kadeta, od čega 72 muškarca i 14 žena.

To je, kako ističu u Ministarstvu odbrane, od velikog značaja za Vojsku Crne Gore, ali i za učešće crnogorskih vojnika u mirovnim misijama.

“Obrazovanje crnogorskih kadeta na prestižnim vojnim akademijama je od izuzetnog značaja za Crnu Goru jer na istim stiču neophodna znanja i sposobnosti, koji su im potrebni za obavljanje dužnosti u Vojsci Crne Gore, ali i za ravnopravno učešće na multinacionalnim vježbama i u mirovnim operacijama. Sama činjenica da naši oficiri veoma kavalitetno i profesionalno izvršavaju sve postavljene zadatke u mirovnim misijama i operacijama, kao i da su među najboljim kada su multinacionalne vježbe u pitanju, govori o tome da je obrazovanje i usavršavanje naših oficira veoma kvalitetno i na visokom nivou”, predočili su iz Ministarstva.

Pored toga, obrazovanje u inostranstvu je izuzetno značajno i za buduće zaposlenje kadeta.

“Nakon završetka vojnih akademija i povratka u Crnu Goru kadeti se odlukom Predsjednika Crne Gore unapređuju u početni čin oficira, primaju u službu u Vojsci i raspoređuju na početne oficirske dužnosti u rodovima ili službama za koje su se obrazovali”, kazali su iz Ministarstva odbrane.


Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6793 pregleda