ANKETA – Izjave građana o novom izgledu glavne ulice

  • 8 mjeseci pre
  • 1506 pregleda
  • Izvor: PV Informer

Reporter “PV Informer-a” je u petak u vrijeme pazarnog dana, kad ima najviše građana u glavnoj pljevaljskoj ulici, od opštine do Zelengore, pitao građane kako su zadovoljni novim izgledom ulice i šta po njihovom mišljenju nedostaje.

Velika većina anketiranih građana nije zadovoljna izgledom tog dijela glavne ulice. Po mišljenju jednog sugrađanina taj dio ulica liči na sivi dom, veliku bezličnu sivu površinu. Ono što po njegovom mišljenju nedostaje su ljudi, kojih je sve manje, pa je ulica većim dijelom dana pusta. Izrazio je mišljenje da je donji dio ulice prema Jaliji znatno ljepši, posebno zbog novih drvoreda.

Drugi ispitani građanin smatra da rasvjeta nije adekvatna i da novi stubovi rasvjete su vjerovatno postavljeni po uzoru na rasvjetu u većim srbijanskim gradovima, a bilo je potrebno postaviti orginalne fenjere, koji vise na držacima sa lukom okrenuti na dolje. Takođe i on smatra da je potrebno postaviti što više zelene dekoracije jer su ulica djeluje bezlično i siromašno bez dodatnih sadržaja.

Jedan od građana iznio je mišljenje da opština nije trebala porušiti nekoliko radnji na trgu i da je u ovom dijelu pored hotela ulica preširoka i bez dodatnih sadržaja i da stepenice koje treba izgraditi iz glavne ulice prema trgu neće doprinijeti nekom dodatnom ljepšem vizuelnom izgledu. Uz to opština je izgubila rušenjem i dio prihoda. Smatra da je nečuveno da nova gradska fontana nije na centru parka i trga već je pomjerena u jednu stranu što smatra nevjerovatnim propustom onih koji su to dozvolili.

Za jednog od građana koji se sa nostalgijom sjeća izgleda stare čaršije i čuvenog pljevaljskog korza, novi izgled glavne ulice djeluje tužno, kao pogled na ogromnu golu bezličnu površinu bez života. Smatra da opštima mora postaviti nove drvorede u tom dijelu glavne ulice i postaviti klupe za sjedenje u dijelu gdje će se graditi stepenice prema trgu Đorđija Peruničića ili taj dio upotpuniti nekim novim sadržajem. Pored toga smatra da je ulica nepotrebno previše sužena pred opštinom, na račun površine trotoara.

Jedan od sugrađana smatra da je postavljanje stuba na kojem se nalaze posmrtnice, a koji je postavljen na trotoaru iznad zgrade Skupštine opštine loše izabrano rješenje, jer prilikom okupljanja nekoliko građana, pješaci moraju zaobilaziti daj dio trotoara i kretati se ulicom što sigurno smeta i vozačima.

Ono što se može izvesti kao zaključak je da se većini sugrađana ne sviđa novi dio ulice od opštine do Zelengore bez dodatnih zelenih sadržaja. Samo jedan od anketiranih građana je izrazio mišljenje da u gornjem dijelu glavne ulice ne treba postavljati drvorede, kako on kaže da svojim izmetom vrane ne bi prljale granitne ploče. Istovremeno većina smatra da ovakav izgled glavne ulice, kopiran prema izgledu glavnih ulica u velikim gradskim sredinama, a primjenjen u malim sredinama, djeluje kontraproduktivno.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.