ASP: Za Bell se do maja dugovalo 18,8 miliona eura, od prodaje vojne imovine 18,6 miliona

    1 mjesec pre 126 pregleda Izvor: pobjeda.me

Za kupovinu helikoptera Bell do maja ove godine stanje državnog duga kod kanadskog kreditora (Export Development Canada) iznosilo je 18,8 miliona eura, dok je za glavnicu do tada bilo plaćeno 7,6 miliona, a za kamatu 1,6 miliona eura, pokazuju podaci Vlade u posjedu nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP), koji su dobijeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Prema odvojenim podacima ASP-a, država Crna Gora je u proteklih 14 godina (period od nezavisnosti 2006. do kraja septembra prošle godine) od prodaje vojne imovine prihodovala 18,6 miliona eura.

– Odlazeći vojni ministar je ove sedmice saopštio podatak da je u zadnje četiri godine u modernizaciju Vojske Crne Gore uloženo oko 120 miliona eura, od čega je najviše – oko 70 miliona – izdvojeno za oklopna vozila, a 30 miliona je namijenjeno za helikoptere – kazala je pravna savjetnica pri NVO Akcija za socijalnu pravdu Ines Mrdović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora za potrebe Vojske prvo nabavila tri Bell helikoptera i svi su isporučeni. U međuvremenu je ugovorila još dva, a jedan je isporučen ove sedmice.

– Prije tri godine je Crna Gora postala članica NATO, a prema preuzetim obavezama, od nje se zahtijeva da već od 2024. za odbranu izdvaja 2 odsto od svog bruto društvenog proizvoda (BDP). Za potrebe Ministarstva finansija još prošle godine su inostrani eksperti, koji su ocjenjivali sposobnost države za vraćanje dugova, procijenili da ta činjenica – buduće izdvajanje od 2 odsto BDP za vojne potrebe – može stvoriti dodatni pritisak na budžet zemlje. Prema zvaničnim podacima, BDP u 2018. godini iznosio je 4,6 milijardi eura – navela je ona.

Mrdvoić je istakla da je procjena inostranih eksperata došla u vrijeme kada zemlja nije bila teško pogođena epidemijom koronavirusa i kada finansijski parametri nijesu bili narušeni i skliznuli ka dolje, kao što je to slučaj sa ovom godinom.

– Stoga će naredna vojna izdvajanja nesporno biti još veći pritisak na održivost javnih finansija, pa budući kreatori domaće ekonomije i finansija već sada tu bitnu činjenicu moraju uzeti u obzir i projektovati odgovarajuće izvore za servisiranje međunarodno preuzetih obaveza. To je jedna od opštih primjedbi, koje će, sa konkretnim preporukama za bolje punjenje državne kase radi servisiranja domaćih i međunarodnih obaveza, ASP u ponedjeljak uputiti Ministarstvu finansija, u okviru javne rasprave za izradu Programa ekonomskih reformi za period 2021-2023 – zaključila je Mrdović.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6775 pregleda