Bajramska čestitka Imama Husein pašine dzamije,Samira Kadribašića

  • 1 sedmica pre
  • 225 pregleda
  • Izvor: PV Informer

Poštovani sugrađani,


Sa završetkom ramazanskog posta svaki vjernik sa radošću dočekuje dane Bajramskih blagdana. Sa poslednjim iftarom ovog Ramazana odlazi i naš najdraži gost, a dolazi nam Bajram kao nagrada za izvršenu obavezu posta i našu predanost Gospodaru u proteklom mjesecu.
Ramazanski Bajram je dan kada se vjerničke duše raduju nagradi od Boga, kada slave pobjedu nad samima sobom, svojim strastima, prohtjevima i zahtjevima.


Ramazan nas je obogatio sviješću o Bogu. Pojačali smo i našu međusobnu ljubav i pivjerenje. Naučili smo istinu radi sigurnosti, te stekli i povećali naše moralne vrijednosti protiv bolesti društva. Uvidjeli smo koliko u nama ima ljudskosti i upoznali pravo stanje naše duše i njene potrebe. 


Družeći se sa Riječju Božijom, sa Kur'anom, saznali smo da ne smijemo donositi sud o ljudima niti njihovim djelima, jer to unosi nemir među nama. Naučili smo da se molimo u dovama za njih jer je to korisnije i za njih i na nas. Naše dove, dove postača, su primljene kod Boga. U njima smo molili za nas, naše porodice, rodbinu i prijatelje. Sada je vrijeme da i praktičnim primjerima pokažemo da smo izučili školu ljudskosti i da smo spremni mijenjati sebe i svoju okolinu na bolje. Samo tako možemo upotpuniti misiju Ramazana i suštinski se vratiti izvornoj prirodi našeg postanka.


Cijenjeni sugrađani, vi koji proslavljate Bajram, neka vaša Bajramska radost bude radost ponovnog vraćanja Bogu i Njegovoj časnoj Riječi. Neka to bude radost vaših duša zbog oprosta i obilne nagrade od Boga. Neka vaša Bajramska radost ne ostane u čaši alkohola, za stolovima kafanskim. Podijelite Bajramsku radost sa vašim porodicama, rodbinom i prijateljima.
Obradujmo svoje najbliže bajramlucima, neka se i oni obraduju blagom Bajramskom danu. Sjetimo se naših porodica, i obradujmo ih bajramskim hedijama i osmjesima ljubavi i blaglstanja.

Sjetimo se naših umrlih, obiđimo im mezarja i zamolimo Uzvišenig Boga za njihove duše. Na koncu, sjetimo se i sebe samih, budimo za primjer drugima. Iskoristimo dane Bajrama da ponovo uspostavimo pokidane veze, izmirimo zavađene, zbližimo udaljene.


Bajram je praznik opšteg slavlja, simbol mira, tolerancije, slobode, ljubavi i saosjećanja. U tom duhu, u svoje lično ime i u ime Medžlisa islamske zajednice Pljevlja svim sugrađanima od srca čestitam Ramazanski Bajram želeći da ga provedete u miru, sreći i blagostanju.


Bajram šerif mubarek olsun

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.