Bakić: Izborna tišina nema smisla, implementira se samo na tradicionalne medije

    1 godina pre 220 pregleda Izvor: RTCG

Predizborna tišina pred četvrte predsjedničke izbore u Crnoj Gori od sticaja nezavisnosti počela je sinoć u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta sjutra u 20 sati. Ipak i pored izborne tišine koju poštuju tradicionalni mediji, postavlja se pitanje koliko je smislena u eri društvenih mreža ?

I dok iz Agencije za elektornske medije smatraju da bi trebalo ograničiti djelovanje političkih partija na onlajn platformama, saglasni su s novinarom Vukom Vujisićem da je danas nemoguće kontrolisati taj institut dok su društvene mreže otvorene.

Izborna tišina koja traje 48 sati prevaziđena je forma saglasni su u Agenciji za elektronske medije ali i novinari.

“Istitut izborne tišine nema nikakvog smisla s obzirom da se implmentira samo na tradicionalne medije, a da onlajn kanali ostaju izvan primjene ovog istituta”, kazala je Sunčica Bakić direktorica AEM-a.

foto- RTCG

“I dalje teku reklame, izborna tišina neće se poštovati, tako da smisao izborne tišine u godinama društvenih mreža nema smisla, mada i bilbordi ostaju”, kazao je novinar Vuk Vujisić.

To je, kaže direktorica Aem-a pokazatelj da je regulatorni okvir pod kojim se održavaju izbori u Crnoj Gori zastario i da zahtijeva korekciju. Vujisić je čak za njegovo ukidanje.

“I to može biti tako što se zabrana političkih ogašavanja neće odnositi samo na medije nego se može političke subjektima ograničiti pravo da sve izborne aktivnosti završe do određenog dana”, kazala je Bakić.

“Osavremeniti ili ukinuti,jer ne važi ili da se ograniči političkim akterima, oni će naći put kroz tuđa usta ili na drugi način doći do birača, nema smisla. Nisam čuo da je neko kažnjen zbog izborne tišine”, kazao je Vujisić.

A pošto su društvene mreže obesmislile izbornu tišinu, smisao bi mogao da joj daju politički akteri koji bi kaže Vujisić, trebalo da dozvole biračima da odmore od kampanje.

Koliko je zakon o odbornicima i poslanicima zreo za izmjene, govori činjenica, kaže Bakićeva, i to da ne prepoznaje postojanje drugog kruga predsjedničkih izbora.

“Tako da u pitanje može da se dovede kada počinje izborna kampanja ako do njega dođe”, kazala je Bakić.

I dok Crna Gora samo priča o besmislu izborne tišine, zemlje poput Velike Britanije, Belgije, Holandije, Švajcarske je ne prepoznaju u svojim zakonima.

U Sjedinjenim Američkim Državama izborna tišina važi samo na dan glasanja, u neposrednom okruženju biračkog mesta.