EXIT

BDP raste jer se građani više zadužuju kod banaka

  • 6 mjeseci pre
  • 106 pregleda
  • Izvor: Fos media

Bruto domaći proizvod u Crnoj Gori raste najviše zbog toga što se građani više zadužuju kod poslovnih banaka nego u prethodnom periodu, tako da jača njihova kupovna moć, pokazala je analiza konsultantske kuće Fidelity Consulting.

„U posljednjih sedam godina, kreditno zaduženje sektora stanovništva bilo je zaslužno za rast lične potrošnje domaćinstava, koja je važna komponenta rasta BDP-a. Rast kredita stanovništva najviše je zaslužan za povećanje lične potrošnje domaćinstava“, navodi se u analizi, piše Dan.

Krediti stanovništva su 2012. godine iznosili 801 milion eura, dok su na kraju prošle povećani na 1,25 milijardi eura, što je rast od 56 odsto. U istom periodu, lična potrošnja domaćinstava je povećana 787 miliona. 

Zaključak je da su tri četvrtine rasta ključne komponente BDP-a, koja se odnosi na ličnu potrošnju domaćinstva, uzrokovane kreditima stanovništva.

Iz konsultantske kuće su naveli da zabrinjava podatak da su krediti stanovništva u 2012. godini iznosili 30 odsto lične potrošnje domaćinstava, dok se u prošloj taj odnos povećao na 36 odsto.

„Ako u tu priču ubacimo činjenicu da su zarade i penzije mizerno porasle za ovih sedam godina, a zapravo su realno pale jer je inflacija bila veća od toga mizernog rasta, razumijemo da su građani Crne Gore uzimali kredite da bi kompenzovali stagnaciju tih primanja, kako bi održali svoju kupovnu moć“, rekli su iz Fidelity Consultinga.

Oni su dodali da nije teško pretpostaviti šta će se dogoditi kada i ako se ograniče krediti stanovništvu. 

„Doći će do stagnacije rasta BDP-a“, zaključili su iz Fidelity Consultinga.

Oni su podsjetili i da se svaki BDP sastoji iz četiri komponente – finalna potrošnja, u kojoj najveći udio ima lična, bruto investicije u osnovna sredstva, promjene na zalihama i saldo uvoza i izvoza roba i usluga.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.