BEBA BAČENA U KANTU ZA SMEĆE SE OPORAVLJA

    1 mesec pre 352 pregleda Izvor: index.hr/kurir.rs

Foto: Pixabay –

U bolnici Sveti Duh u Zagrebu u ponedeljak uveče zbrinjavaju bebu koja je ostavljena u kanti za smeće u Zaprešiću. Dečak, koji je u trenutku pronalaska imao ne više od sat i po, a za koga lekari kažu da bi ga, da je pronađen pola sata kasnije, mogli samo da konstatuju njegovu smrt, oporavlja se veoma dobro.

O njemu se posebno brinuo lekar Ivan Zovak, specijalista pedijatrije na odeljenju neonatologije na Svetom Duhu, koji ga je prvi primio te noći, kada su ga dva tinejdžera pronašla i spasila mu život. Tako su nastale dirljive fotografije na kojima Zovak u naručju drži hrabrog dečaka koji je preživeo ostavljen na otvorenom, u kanti za smeće, odmah po rođenju.

Beba je u bolnici dobila ime po njemu – Ivan.

„Beba se pravilno razvija. Danas je van inkubatora. Potpuno je utopljena i zdrava. Svi su puni entuzijazma, pokrenuta je neverovatna količina dobrote u priči oko bebe. Imamo upite za usvajanje, kumove, opremanje bebe, ljudi su pokazali ogromnu empatiju, ljubaznost“, rekao je jutros za 24sata dr Igor Alfirević, direktor KB Sveti Duh o bebi koja je pretprošle noći pronađena u kanti za smeće u Zaprešiću.

Prema proceni, u bolnici će provesti mesec dana.

„To mora da dostigne određenu težinu, ali tu je i pitanje socijalne zaštite. Zakonodavac ima svoje propise“, dodao je direktor. Rekao je i da beba nema ime, pa se zvanično zove N (nepoznato), ali u bolnici se zove Ivan.

Podsetimo, novorođeni dečak pronađen je u kanti za smeće u Zaprešiću zahvaljujući mladićima koji su ga čuli kako plače kada su se vraćali sa treninga. Oko ponoći je prevezen u bolnicu Sveti Duh.

Dete je bilo umotano samo u neku krpu, nije bilo ni ćebe ni čaršav, meni lično je ličilo na krpu za poliranje vozila. Nije bilo spoljašnjih povreda, ali je na detetu bilo sasušene krvi, verovatno. od neurednog porođaja, a pupčana vrpca je bila vrlo nesterilna i zapravo divljački prerezana, moja procjena je nekakvim škarama za papir ili tako nešto”, rekao je za Dnevnik HRT-a dr. Borna Pribanić iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, koji rekao da postoji bojazan da će dete ući u sepsu.

Policija utvrđuje sve okolnosti ovog događaja, a još nije poznato da li su dobijene informacije ko su roditelji. Ali poznato je da policija slučaj tretira kao pokušaj ubistva.