BEČIĆ: NE OČEKUJEM DA ĆE NEKO IZ PARLAMENTARNE VEĆINE PODRŽATI INICIJATIVU ZA NEPOVJERENJE VLADI

    2 meseca pre 149 pregleda Izvor: Portal RTNK

Rezulati lokalnih izbora u Mojkovcu, Petnjici in a Cetinju mogu biti dobar zamajac i pozitivan impuls za stabilizaciju krize u vladajućoj parlamentarnoj većini. Građani mogu da naprave adekvatnu analizu i poređenje šta je bilo prije 30.avgusta, a kakvo je stanje u ovo 15 mjeseci, jer i pored svih turbulencija imamo napredak u pojedinim oblastima i stabilizaciju. Iako su građani bili nezadovoljni tim turbulencijama na političkoj sceni, što je možda dalo optimizam opoziciji u susret lokslnim izborima,ali građani nemaju dilemu. Oni su rekli ne, ne želimo da se vrati ono stanje prije 30.avgusta. zato su ovi izbori poslali poruku parlamentarnoj većini da moramo da čuvamo izbornu volju građana, da radimo na stabilizaciji prilika da bi rezulatati bili još bolji, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Demokrata Aleksa Bečić u intervjuu za Televiziju Nikšić.

Foto: RTNK

Jedna od ključnih tačaka koja će se naći pred crnogorskim poslanicima jeste inicijativa opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Bečić ne očekuje da bi neko iz parlamentarne većine mogao glasati za to.

,,Nadam se da će svi ostati pri svojim riječima i stavovima. Čini mi se da su svi poslanički klubovi parlamentarne većine jasno saopštili da neće podržati tu inicijativu, bez obzira na različite stavove. Demokratska Crna Gora sigurno neće podržati tu inicijativu, to odgovorno tvrdim. Smatram da treba da razgovaramo u parlamentarnoj većini, sa Vladom, da nađemo modalitete bolje saradnje, unaprijedimo kvalitet našeg zajedničkog rada, a ne da sa opozicijom tjeramo Crnu Goru u neke procese koji bi izazvali destabilizaciju, ili ličili na prekrajanje izborne volje građana.Mislim da niko iz parlamentarne većine nema te pobude i da ne ide u tom smjeru“, zaključio je Bečić.

Iako će ova tačka dnevnog reda izazvati dosta rasprave u parlamentu, ključna ako ne i najvažnija je prijedlog budžeta za 2022.godinu, napominje Bečić.

,,To je praktično najvažniji akt koji razmatra skupština u jednoj kalendarskoj godini. U cilju podizanja transparentnosti rada parlamenta, u susuret toj raspravi, prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma organizovali Konferenciju svih budžetskih jedinica o prijedlogu budžeta, gdje su svi mogli da iznensu svoje stavove,mišljenja, kritike u odnosu na planirani budžet, kako bi se notirale primjedbe i u daljem postupku amandmanima unaprijedio kvalitet budžeta. Žao mi je što je u pripremi nacrta izostala jača i tješnija komunikacija Vlade i parlamentarne većine. Mislim da su trebali predstavnici Vlade da imaju intenzivniju komunikaciju sa parlamentarnom večinom, pogotovo kada govorimo o tako važnim dokumentima. Komunikacija je najbolji način za rješavanje otvorenih pitanja. Bez obzira na sve to, mislim da bi trebalo da usvojimo budžet krajem godine“, naglasio je Bečić.

Koliko su postizborna dešavanja usporila ili unaprijedila razvoj crnogorskog društva, s obzirom na to da se često mogčlo čuti da je onemogućeno profesionalno funkcionisanje institucija, da su iste u blokadi i čak šta više da je Skupština kriva za nekompletiranje Tužilačkog savjeta, Bečić ističe:

,,Izvršna i zakonodavna vlast moraju da budu u tijesnoj vezi.To je potrebno zbog društva, zbog funkcionisanja sisitema. I da smo imali veći nivo te saradnje, dijaloga, komunikacije, sigurno bi rezulatati bili bolji, jer je ta veza nužna i neophodna. Bilo je optužbi od kolega da nije razmatran zahtjev za skidanje imuniteta poslaniku Petru Ivanoviću. Iako je to urađeno nedavno, nijesam primijetio da se nešto tim činom promijenlio kada je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije. Tako da nije odgovornost na skupštini nego na drugim institucijama. I pored nekih dobrih rezultata, zaplena kokaina, suzbijanje šverca cigareta, bilo je mnogo toga što je budilo nezadovoljstvo. Danas imamo ljude u bezbjednosnom sektoru koji, po meni, ne mogu biti sinonim borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Tužilački savjet je po Ustavu samostalan organ. Ako nešto u državi mora biti nezavisno, samostalno, lišeno partijsskih uticaja, potpuno profesionalno to je Tužilački savjet. Garant vječnosti Crne Gore su jake institucije, a ne ,,jake ličnosti’’. Pojedinci dolaze i prolaze, ali nama trebaju jake institucije koje će biti neselektivne, koje neće biti politička batina u obračunu sa bilo kim. To su principi kojih se drži Demokratska Crna Gora i mi želimo da vidimo profesionalan i nezavisan Tužilački savjet“, kazao je Bečić.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 26 . JANUAR

25. januara 2022. 23:05

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33289 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14502 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13917 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13652 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12786 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12260 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12082 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11973 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10861 pregleda
%d bloggers like this: