Begić: Insistiramo na blagom popuštanju mjera, fizičku distancu držati uvijek i svuda

  • 3 sedmice pre
  • 220 pregleda
  • Izvor: portalanalitika.me

Šef kriznog medicinskog štaba Zoran Lazović kazao je da “indukovan medijskom pričom građanstva o zdravstvenom sistemu”, morao da kaže da krizni medicinski štab koji čini 12 ljudi, radi prema strateškom operativnom planu do “u zarez”.

„Ako je naš tim odradio ovaj posao dobro, onda moramo izlaznu kartu imati jednako kvalitetnu kao i ove prve dvije ulazne, da bi rezultat dio dobar kao što želimo“, rekao je Lazović.

On je kazao da je 6. maja bio hospitalizovan poslednji pacijent, a dva dana prije je bio poslednji slučaj koronavirusa. Zato je, kaže, zdravstveni sistem morao biti spreman i za ostale pacijente.

Dodao je da je u barskoj bolnici ostavljeno 30 kovid kreveta a da ostale krevete koriste za ostale potrebe bolnice, dok bolnica Kotor i Meljine rade u punom kapacitetu.

“U sjevernoj regiji su u Beranama kapaciteti svedeni na 30 kovid kreveta, dok je u Bijelom Polju bolnica oslobođena od kovid pacijenata, a u bolnici u Pljevljima je ostavljeno pet kreveta “za svaki slučaj”. U bolnici Nikšič umjesto 55 kreveta, svedena je na 30 kovid kreveta, dok se ostali koriste za normalno funkcionisanje”, kazao je Lazović.

U KCCG od 177 kreveta, ostavljeno je 10 na infektivnom odeljenju, 14 na internom i 6 na intenzivnoj jedinici, i 13 u institutu za bolesti djece, tako da, kaže Lazović, KKCG ima 43 kreveta za kovid pacijente.

On je kazao da se od pacijenata koji ulaze u bolnicu, zahtijeva mjerenje temperature i popunjavanje medicinskog upitnika, nakon čega se određuje gdje se upućuje pacijent. Neophodna je kaže i fizička distanca.

„Zdravstveni sistem je za sada urađen na taj način da svakih sedam dana će se raditi apdejt. Ukoliko bi se desilo ono što niko ne želi ni da sanja ponašaćemo se adekvatno situaciji“, rekao je Lazović.

On je kazao i da će kovid bolnice u sportskim objektima biti rasformirane i da će se sportski objekti vratiti prvobitnoj upotrebi , navodeći da je zahvalan što niko nije naplatio za tu upotrebu nijedan cent.

U KCCG od 177 kreveta, ostavljeno je 10 na infektivnom odeljenju, 14 na internom i 6 na intenzivnoj jedinici, i 13 u institutu za bolesti djece, tako da, kaže Lazović, KKCG ima 43 kreveta za kovid pacijente.

On je kazao da je primjećeno da šetaju u grupama, da su posjećeni tereni bez distance, maske se rijetko nose.

„Moj apel građanima – sada nije budućnost pandemije u rukama importacije već u našim rukama“, rekao je Lazović.

Senad Begić iuz IJZ kazao je da mnoge zemlje koje su krenuli sa naglim popuštanjem mjera ponovo se suočavaju sa problemimaa.

„Mnoge zemlje tek sada postaju svjesne greške zato mi insistiramo na blagom popuštanju mjera“, rekao je Begić navodeći primjer iz Nigerije gdje je jedan zaraženi zarazio 540 osoba.

“To što danas nismo otkrili virus, ne znači da ga nema u populaciji”, naveo je Begić.

Kako je naveo, zdravstveni sistem spreman da reaguje ako se ponovo pojavi virus.

„Svaki bliski kontakt je i dalje rizičan, preporuka da se mjere fizičke distance poštuju uvijek i svuda“, istakao je Begić.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.