Begić: Neizbježno preklapanje korone i gripa, naručene veće doze vakcina

    2 mjeseca pre 229 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Epidemiolog Senad Begić je kazao da će zasigurno doći do poklapanja obovlijevanja od koronavirusa i sezonskog gripa a to može dovesti do teških i neželjenih ishoda.

Situacija je nažalost takva da se mi plašimo da će uporedno obolijevanje izazvano sa ova dva virusa i ono što je možda najcrniji scenario a to je obolijevanje jednog istog pacijenta sa dva virusa dovesti do posebno teških i neželjenih ishoda. Samim tim u narednom periodu moramo se fokusirati na opšte mjere prevencije koje su na svu sreću identične za oba ova respiratorna patogena, ali takođe se fokusirati na specifične mjere prevencije, a to je vakcinacija protiv gripa koju sprovodimo godinama unazad i koja je maltene jedini pravo epidemiološko oružje kada se radi o prevenciji infekcije ovim virusom – pojasnio je Begić.

Begić je kazao da je naručeno 40 odsto više doza vakcina protiv sezonskog gripa dodajući da ove godine vlada veliko interesovanje za vakcinisanjem.

-Naručena je 31 hiljada doza, što je za nekih 40 posto veća količina od prethodne godine. S obzirom da je interesovanje veliko, ne samo kod nas nego i globalno gledano i prateći situaciju na globalnom tržištu, Insititut je već sada pokrenuo inicijativu za nabavku dodatnih doza vakcina protiv gripa jer smatramo da će ona biti potrebna i da će biti slamka spasa za mnoge pacijente – kazao je Begić.

On je pojasnio kako je vakcinisanje protiv sezonskog gripa je preporučeno za određene osobe koje se nalaze u povećanom riziku od obolijevanja ili razvoja komplikacija.

-Takva strategija će biti primjenjena i ove godine, dakle vakcina je preporučena za određene kategorije, prije svega stare, starije od 65 godina, hronične bolesnike, pacijente smještene u ustanovama za kolektivni smještaj i zbrinjavanje, dakle lica koja se nalaze u staračkim domovima, ali takođe je jako bitno da se protiv gripa vakcinišu i određene lica čije zanimanje ih dovodi u veći rizik od obolijevanja. Tu se prije svega misli na zdravstvene radnike i zaposlene u određenim službama koje su bitne za normalno funkcionisanje države – smatra on.

Vakcinu protiv koronavirusa čitav svijet iščekuje, ali nije realno da će je biti prije proljeća otkrio je Senad Begić.

-Svi se nadamo i iščekujemo vakcinu protiv novog koronavirusa, ali kako stvari stoje ona sigurno neće biti dostupna još nekoliko mjeseci. Neki optimistični scenariji govore oktobar, novembar mjesec, ali za sad kako stvari stoje mi bi trebali biti srećni ako vakcine na globalnom tržištu bude negdje sa proljeća naredne godine – govori epidemiolog.

Novi koronavirus uticao je i na podizanje svijesti o značaju vakcinisanja.

-To je bilo nešto o čemu smo mi godinama unazad pričali i o čemu smo obavještavali javnost. Dakle, poljuljano povjerenje u vakcine koje je uglavnom rezultat antivakcinalnih pokreta i zaboravljene snage zaraznih bolesti je doveo do povratka nekih zaraznih bolesti, ali takođe tekuća epidemija je jasno ukazala da jedini spas za čovječanstvo koji moderna medicina u ovom trenutku može da ponudi u suštini predstavlja vakcina i to će tako biti.

Ne treba zaboraviti, da su vakcine i vakcinacija najznačajnija javno-zdravstvena intervencija koja je definitivno uticala na promjenu civilizacijskog toka i koja je omogućila ljudskoj rasi da bude ono što jeste danas, zaključio je Begić.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6599 pregleda