Begović o Kaluđeroviću: Svako preuranjeno davanje izjava i kvalifikovanje izvršioca neprimjereno

    2 meseca pre 252 pregleda Izvor: Portal Adria

U javnosti se postavlja pitanje da li Cetinjanin Nenad Kaluđerović koji je, navodno, ispalio hice u Vuka Borilovića treba da odgovara, i da li su upravo njegovi hici bili smrtonosni. Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović za Adria televiziju ocijenio je da se radi se o specifičnoj situaciji, te da bi svako preuranjeno davanje izjava i kvalifikovanje izvršioca bilo neprimjereno.

Budući da je Tužilaštvo pokrenulo ozbiljan postupak kao i da su preduzeta određena vještačenja, sve dok se taj dio istrage ne okonča, smatra Begović, mi ne možemo pričati o tome niti nagađati ko je eventualno lišio života čovjeka koji je učinio krvavi pir na Cetinju.

„Postoje određene indicije ili priče u javnosti da je on lišen života od strane jednog građanina, dok god se to ne utvrdi zvaničnim vještačenjima ,mislim da bi bilo neozbiljno bilo što pričati“, napominje Begović.

Kako dodaje, „ako hoćemo hipotetički da razgovaramo pa da onda pravimo jednu situaciju da je tog čovjeka lišilo života lice koje nije službenik policije, odnosno građanin, onda se postavlja ozbiljno pitanje i smatram da bi trebalo primjeniti taj tzv.institut krajnje nužde kada je lice koje je lišilo života lice koje je napravilo krvavi pir na Cetinju upravo iz razloga bezbjednosti drugih lica ušlo u tu zonu, domen krajnje nužde, jer je zlo koje je prijetilo mnogo veće od onoga koje je učinio taj građanin lišavajući života osobu koja je nešto takvo učinila“.

Begović smatra da u takvom slučaju Kaluđerović  u krivično-pravnom smislu ne bi bio odgovoran, odnosno ne bi bio krivično odgovoran za ubistvo, niti bi se pojavio pred sudom ali ipak postoji mogućnost da krivično odgovara.

„Ono što bi eventualno odgovarao je ukoliko je koristio neko vatreno oružje i to jedino zbog krivičnog djela nedozvoljenog držanja oružja, budući da je koristio pištolj- revolver u konkretnom slučaju ako je zaista nešto takvo bilo. Što se tiče ubistva, o tome nema bilo kakvog govora budući da je riječ o klasičnom institutu prava krajnja nužda, u kojoj se zaista našao građanin koji je praktično, što bi se reklo, spasio ostale obične građane od odmazde čovjeka kojeg je on navodno lišio života“, naveo je Begović.

Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, za koga se sumnja da je u petak hicima iz vatrenog oružja usmrtio višestrukog ubicu Vuka Borilovića i zaustavio krvavi pohod na Cetinju, saslušan  u svojstvu građanina u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i oduzeto mu je oružje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: