Berbokova od COP28 očekuje znak globalnog kraja za fosilno gorivo

    3 meseca pre 300 pregleda Izvor: agencija dpa

Njemačka od svjetske konferencije o klimi (COP28) u Dubaiju očekuje „globalno prihvatanje“ plana o istupanju iz fosilnog goriva, rekla je ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) pred polazak u Emirate.

„U Dubaiju ćemo se snažno boriti za to i, ako bude trebalo, zavrnućemo i najmanji šraf u pregovorima,“ rekla je Berbokova. „Hitno nam je potrebna jasna korekcija kursa.“

Prema njenim riječima, za ispunjenje cilja i ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni u poređenju sa predindustrijskom erom, obnovljivi izvori energije moraju utrostruče proizvodnju struje do 2030. godine, a energetska efikasnost mora da se udvostruči.

Na COP28, koji ulazi u svoju drugu nedjelju, više od 100 zemalja već se obavezalo na postepeno istupanje iz eksploatacije uglja, gasa i nafte, uključujući Evropsku uniju i SAD.

Prema podacima ekoloških udruženja, protiv su proizvođač nafte Saudijska Arabija i Indija, koja u velikoj mjeri zavisi od uglja.

„Ambicioznih ljudi, koji restrukturiranjem svoje privrede stvaraju nova radna mjesta, razvoj i prosperitet, ima od Kanade do Kenije,“ rekla je Berbokova. Ako tako dinamičnih ljudi bude u više zemalja, onda će svijet nafte i uglja otići u istoriju, dodala je.

Njemačka ministarka za životnu sredinu Štefi Lemke (Steffi) je rekla kako je uvjerena da COP28 može donijeti odluku o obavezujućem, postupnom istupanju iz fosilnog goriva. „Po tom pitanju u Dubai idem sa mnogo optimizma,“ rekla je za televiziju ARD.

Berbokova je pozdravila što je tekući COP, za razliku od prethodnih, dobro startovao. Ona je ukazala na prve finansijske uplate u fond za ublažavanje štete odobren na prošlogodišnjoj konferenciji.

„Fond pokazuje da kao globalna zajednica ne moramo stajati paralisani magnitudom posla, nego da možemo da pravimo velike skokove. Želim da prenesem taj zamah u završnu fazu COP28,“ rekla je šefica njemačke diplomatije.