Bez cementare budućnost grada zacementirana

    2 godine pre 424 pregleda

O tome da je neophodno razmišljati o razvoju novih industrijskih grana u Pljevljima, gotovo da postoji politički konsenzus. U većini političkih partija su svjesni da od izgradnje drugog bloka Termoelektrane nema ništa, a da je budućnost Pljevalja u proizvodnji građevinskih materijala. Kao prvi korak se pominje izgradnja fabrike cementa, ali i eksploatacija kamena i gline. Predstavnici opozicionih partija u čitavoj priči vide Vladu Crne Gore kao glavnu kočnicu razvoja Pljevalja, jer ništa ne čini da se stvore uslovi za izgradnju cementare, kao i nekog novog industrijskog postrojenja poput nekadašnje Ciglane.

Za dvadeset ili trideset godina sadašnjeg bloka Termoelektrane neće biti, a novi se neće graditi. Ako se ne razvije neka druga industrija, od čega će živjeti stanovništvo, kaže predsjednik OO Nove srpske demokratije Milan Lekić.

On ističe da suviše dugo traje i priča o izgradnji cementare i da se i u tom slučaju vrše političke zloupotrebe.

Izgradnja cementare bi trebalo da bude prvi korak u razvoju industrije građevinskih materijala. Bez izgradnje cementare budućnost Pljevalja će biti zacementirana. Uz izgradnju nove cementare, bilo bi dobro da se razvije i proizvodnja cigle, ciglanih blokova i drugih proizvoda za potrebe gradnje. Pljevlja za takav vid proizvodnje imaju sirovinsku bazu samo je potrebna dobra volja Vlade da se pronađu investitori, kaže Lekić, naglasivši da bi svakako u tom slučaju trebalo voditi računa o zaštiti životne sredine.

On podsjeća da se kopanjem uglja iskopava laporac, da Termoelektrana oslobađa šljaku i pepeo koji su potrebni, kao i da su i šljaka i laporac trenutno smetnja za Pljevlja, a mogli bi biti korisni u proizvodnji cementa.

-Naravno, ne bismo smjeli dozvoliti da neki investitor ugradi zastarelu tehnologiju i stvori nove ekološke probleme. Svi dobro znamo kako je bilo sa starom cementarom koja je zatvorena i takve se greške ne bi smjele ponoviti. Ako se budemo oslanjali na Vladu, onda se nikad neće graditi cementara, jer bi Vlada zatvorila u Pljevljima i Rudnik uglja i Termoelektranu da ne treba struja Podgorici i jugu države. Moramo biti svjesni da Vladu ne zanimaju Pljevlja, niti bilo kakvo dobro u ovom gradu. Pomoći će samo one projekte od kojih imaju koristi stanovnici centralnog dijela, kaže Lekić.

Da je neophodno razvijati nove industrije tvrdi i predsjednik OO SNP-a Rajko Palibrk, koji takođe ističe značaj izgradnje fabrike cementa, ali i potrebu da se otvore nova radna mjesta.

-Vjerujem da bi se izgradnjom nove fabrike cementa, pošto je priča o drugom bloku Termoelektrane završena, najlakše došlo do novih radnih mjesta. Naravno, eksploataciju laporca trebalo bi da prati i veća eksploatacija kamena i gline. Sve bi to stvorilo uslove za otvaranje novih radnih mjesta, kaže Palibrk i dodaje da bi razvoj građevinske industrije trebalo da prati i izgradnja pruge do Prijepolja. Palibrk ističe da je sve to moguće uraditi uz pomoć ozbiljnih i jakih investitora.

Doći će kraj i eksploataciji uglja

-Treba razmišljati o razvoju nekih drugih industrija i jedan od mogućih projekata je izgradnja fabrike cementa, kazao je predsjednik lokalnog parlamenta Dragiša Sokić, inače istaknuti funkcioner DPS-a. Sokić je takav stav iznio u okviru rasprave u lokalnom parlamentu prije dva dana o radu Termoelektrane. On je poručio da su u vladajućoj partiji svjesni da će jednog dana doći kraj i eksploataciji uglja.

Najnovije vijesti

CEDIS: Milionski projekti u Podgorici

23. septembra 2021. 15:10

Sjutra predstavljanje novih mjera

23. septembra 2021. 12:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26240 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11657 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10894 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10268 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9462 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8965 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8570 pregleda

Dječak se samo prekrstio i skočio

19. avgusta 2021. 8549 pregleda
%d bloggers like this: