BIĆE POTREBNE GODINE DA SE STABILIZUJU CIJENE ENERGENATA

    1 godina pre 295 pregleda Izvor: Tanjug

Direktor jedne od najvećih svjetskih energetskih kompanija, Enel, Francesco Starace, saopštio je da će biti potrebne godine da se cijene energenata vrate na nivo prije rata u Ukrajini.

Starace je za BBC rekao da smanjenje cijena zavisi od novih izvora energenata, kao što su obnovljivi izvori energije i toplotne pumpe.

On je kazao da je kompanija, koja proizvodi i distribuira struju i gas, ove godine pokušala da zaštiti svojih 20 miliona evropskih kupaca od nestabilnosti tržišta energije, prenosi Tanjug.

foto: Pixabay

Italijanski energetski gigant prodaje struju za više od 70 miliona domova i preduzeća u više od 30 zemalja.

Međutim, kompanija Enel planira da napusti mnoge od tih zemalja, jer se fokusira na obnovljive izvore energije, a takođe želi da smanji svoje ogromne dugove od oko 63 milijarde USD.

Ulaže velika sredstva u proizvodnju solarnih panela, dok proširuje postojeću fabriku na Siciliji i gradi novu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Rastuće cijene energenata najviše su doprinjele inflaciji i krizi troškova života u Velikoj Britaniji, SAD-u i eurozoni.

„Globalna energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu pokazala je koliko je zavisnost od jednog jedinog izvora energije opasna za Evropu“, rekao je Starace.

Kako je rekao, budućnost će biti „ekstremno dekarbonizovana“ i zavisiće od nuklearne i obnovljive energije, međutim i taj prelazak na obnovljive izvore energije takođe nosi rizike.

Starace je zaključio i da se Zapad previše oslanja na Kinu u pogledu obnovljivih izvora energije i drugih dobara.