Biće smjena direktora bolnica?

    3 godine pre 1575 pregleda Izvor: Vijesti

Direktori pojedinih zdravstvenih ustanova nijesu do kraja posvećeni politikama Ministarstva zdravlja i reformama čiji je cilj – zadovoljan pacijent.

To je ocijenio ministar zdravlja Kenan Hrapović. On je odgovorio da zdravstvene politike i reforme podrazumijevaju punu posvećenost svih zaposlenih, a posebno menadžera, odnosno direktora.

“Različiti su i doprinosi pojedinih menadžera takvim strateškim opredjeljenjima. Odnos koji pojedini direktori pokazuju u tom smislu, ukazuju na to da neki od njih nisu do kraja posvećeni. Uvijek može i više i bolje”.

Hrapović je rekao da je u toku analiza rezultata rada, koja će uskoro biti završena za sve direktore ponaosob, a koja će pokazati ko je od njih spreman da nastavi da realizuje reforme Ministarstva zdravlja koje zahtijevaju i nove vještine i znanja u upravljanju zdravstvenim ustanovama.

Prije desetak dana Ministarstvo je predstavilo novu platformu elektronskog zakazivanja pregleda u bolnicama i Kliničkom centru, koja treba da omogući obilje dostupnih termina kod ljekara specijalista za narednih godinu.

Novina je da ljekari u opštim bolnicama i Kliničkom centru zakazuju kontrolne preglede, kao i daju upute za sve vrste pretraga iz grane kojom se bave. Prema reformisanom modelu, izabrani ljekari u domovima zdravlja izdaju upute za konzilijum za magnetnu rezonancu, a specijalisti Centra za radiološku dijagnostiku u Kliničkom centru onda zakazuju pacijente po stepenu hitnosti. U slučaju da nema termina za specijalistički pregled u najbližoj bolnici u roku od 30 dana, otvara se meni koji omogućuje izabranim doktorima da pacijente uputi u bolnicu u kojoj je moguće pregled obaviti ranije. Uvedene su i interventne, hitne ambulante za neke grupe pacijenata.

Zamjenica ministra zdravlja, Vesna Miranović, kazala je da je nova platforma nastala nakon analize koja je pokazala da se u prethodnom periodu na pregled specijaliste, posebno iz nekih oblasti, čekalo predugo. Ona je rekla da su postojali zamračeni termini, koji su dogovarani u direktnom kontaktu sa specijalistima. Kazala je i da su direktori zdravstvenih ustanova potpisali dokument o broju pregleda koji treba da se obave na godišnjem nivou i tako se obavezali da će posao obavljati odgovorno.

Miranovićeva je “Vijestima” rekla i da će se u tom resoru, od septembra, posvetiti reformi u domovima zdravlja. Ocijenila je da je apsolutno neprirodno da se u Kliničkom centru i opštim bolnicama na uslugu čeka kraće nego u domovima zdravlja. Ona je rekla da je nedopustivo na ultrazvučni pregled u domovima zdravlja čekti nekoliko mjeseci.

“Vidjećemo ko je zakazo i o čemu se radi. Mi smo presjek stanja već napravili, suočili menadžere sa njim i dali im mogućnost da sami riješe problem. Očigledno da se to nije desilo. Tamo gdje se to ne desi, mi ćemo preuzeti odgovornost, a menažeri će u tom slučaju svakako dobiti negativne ocjene. Na ministru je da to cijeni onako kako treba”, odgovorila je Miranovićeva ranije.

I Čabarkapa podnio ostavku

Direktor specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Dobroti, Dragan Čabarkapa, podnio je ostavku na tu funkciju. To je nedavno iz ličnih i zdravstvenih razloga učinio i direktor pljevaljske bolnice Ernes Gadžo. “Dva direktora su u posljednjih dva mjeseca sami donijeli odluku da se povuku sa čelnih pozicija. Ne mogu reći da nijesu realizovali reforme koje sprovodimo na zadovoljavajući način, jer je nekoliko činilaca uticalo na njihovu takvu odluku”.

Mandati većine direktora zdravstvenih ustanova ističu naredne godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: