BiH zabranila izvoz ogrevnog drveta i peleta da bi spriječila nestašicu na domaćem tržištu

    2 meseca pre 94 pregleda Izvor: RSE

Zabranjen je izvoz ogrevnog drveta i peleta iz Bosne i Hercegovine (BiH) na 90 dana, jednoglasno je odlučio Savjet ministara BiH na sjednici u Sarajevu 15. juna.

Predlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta je bila jedina stavka o kojoj se raspravljalo, na predlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Resorni ministar, Staša Košarac nakon sjednice je izjavio novinarima da odluka predviđa privremenu zabranu izvoza oblovine, peleta i ogrevnog drveta do kraja septembra, odnosno na period od 90 dana.

Istakao je da je pelet poskupio 155 odsto u odnosu na prošlu godinu, a da se izvoz peleta u prvom kvartalu povećao na 78 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Košarac je 10. juna zatražio ovu zabranu, kako bi se spriječila očekivana nestašica na domaćem tržištu i nekontrolisan rast cijena.

„Ne želimo da naši ljudi iz Republike Srpske i Federacije BiH predstojeću zimu dočekuju u neizvjesnosti i sa hladnim radijatorima, dok se istovremeno našim peletom griju stanovnici zapadnih zemalja“, poručio je tada Košarac.

Novi prijedlog je donesen nakon inicijativa vlada i resornih ministarstava u oba entiteta, Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Savjet ministara BiH je 18. marta ove godine već jednom odbio zabraniti izvoz drvene sirovine i ogreva i to „zbog protivljenja bošnjačkih ministara“, rekao je 25. maja za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar Košarac.

Prema njemu, ministri su odbijanje obrazložili mogućnošću da strani kupci tuže BiH zbog zabrane izvoza.

Domaći proizvođači ogreva i peleta pokušavaju podmiriti tržište Evropske unije (EU) nakon što je obustavljen uvoz ovih proizvoda iz Ukrajine, koja je ranije bila glavni dobavljač ovih energenata za potrošače u EU, rekli su 25. maja proizvođači drvenog ogreva za RSE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: