Bjeković: Zabrinjava što se u prvi plan vraća etnička distanca

    1 sedmica pre 133 pregleda Izvor: nova M-standard.co.me

Pred parlamentarne izbore, a i u prvim danima nakon njih, svjedočili smo događajima koji su okarakterisani kao govor mržnje i koji predstavljaju narušavanje multietničkog i multivjerskog sklada u Crnoj Gori. Ombudsman Siniša Bjeković za Novu M kaže da zabrinjava što se u govoru mnogih javlja žica međunacionalne i međuvjerske mržnje i što se u prvi plan vraća etnička distanca.

Bjeković smatra da bi adekvatna reakcija na ove pojave bila efikasno procesuiranje i kažnjavanje počinilaca, ali i nedvosmislena osuda političkih aktera, umjesto međusobnog optuživanja.

Narušavanje multietničkog i multivjerskog sklada predstavlja veliku opasnost u našem društvu. Iz tog razloga Institucija Ombudsmana pokrenula je postupke po službenoj dužnosti, u svijetlu događaja koji predstavljaju govor mržnje kojima smo svjedočili tokom, ali i u postizbornom periodu, kaže za Novu M Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

SINIŠA BJEKOVIĆ, ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA:

Ono što ovdje sada posebno zabrinjava jeste činjenica što se opet u prvi plan vraća ta etnička distanca, odnosno međuetnička i međuvjerska mržnja i ona se ne ogleda samo u porukama koje smo vidjeli u grafitima, činjenica je da se u javnom diskursu i govoru mnogih ljudi koji se ovih dana pokušavaju nametnuti javnosti javlja ta žica međunacionalne mržnje odnosno međuvjerske mržnje što nikako ne treba dozvoliti.

Bjeković smatra da smo u želji za ekonomskim razvojem i jačanjem evroatlantskih integracija, zaboravili da Crna Gora još uvijek predstavlja trusan teren kada je u pitanju multietnički sklad, ali da su nakon izbora ovi problemi izbili u prvi plan. Dodaje i da je za njihovo rješavanje potrebna adekvatna reakcija nadležnih.

SINIŠA BJEKOVIĆ, ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA:

Jedina prava, efikasna i djelotvorna reakcija bi bila otkrivanje počinilaca, pogotovo ovih parola sa šovinističkim porukama, sa govorom mržnje. Efikasno procesuiranje i djelotvorno procesuiranje, proporcionalno i odvraćajuće kažnjavanje lica koja se nađu u ulozi počinilaca ovih delikata.

Drugi način na koji možemo raditi na stvaranju multietničkog i multivjerskog sklada, kaže Bjeković, jeste nedvosmislena osuda ovakvih događaja od strane onih koji se bave politikom.

SINIŠA BJEKOVIĆ, ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA:

Čini mi se pri takvim okolnostima da je previše međusobnih osuđivanja, ko je počinilac, ko stoji iza tih akata, delikata. Bojim se da su te preuranjene reakcije i ta međusobna optuživanja samo dolivanje ulja na vatru.

Ipak, Bjeković kaže da je izborni proces prošao relativno mirno za balkanske prilike i da su poruke koje ovih dana čujemo u javnosti vrlo jasno i glasno upozoravaju na potrebu očuvanja stabilnosti i mira u Crnoj Gori, nezavisno od toga ko bude imao vlast.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6621 pregleda