Blažovim partnerima dvije mini-elektrane

  • 5 mjeseci pre
  • 239 pregleda

Vlada, na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, juče je donijela odluku o davanju koncesija za dvije nove male hidroelektrane „Skrbuša” na istoimenom vodotoku u Trunićima kod Kolašina i za „Bare Kraljske” na rječici Vranještica, takođe u Kolašinu.

Prema vladinim podacima, „Skrbušu” će graditi firma „Hydro Logistics”, a „Bare Kraljske” firma „PM Hydro”, obije iz Podgorice. U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) može se vidjeti da je vlasnik, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik kompanije „Hydro Logistics” Slaven Burzanović, koji je ujedno i ovlašćeni zastupnik u firmi „BB hidro” Blaža Đukanovića, sina predsjednika države Mila Đukanovića. Radi se o kompaniji koja gradi druge dvije male hidroelektrane.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je prihvatila Ugovor o koncesiji na osnovu energetske dozvole za izgradnju mHE „Skrbuša”. Kako je saopšteno, ministarka ekonomije Dragica Sekulić ovlašćena je da u ime Vlade potpiše Ugovor sa „Hydro Logistics”. Iz Vlade su podsjetili da je Ministarstvo ekonomije 2017. godine donijelo rješenje kojim je tom privrednom društvu izdata energetska dozvola za izgradnju mHE, instalisane snage 900 kilovati (kW) i procijenjene godišnje proizvodnje od 3,43 gigavatsata (GWh) na dijelu vodotoka Skrbuša, u KO Trunića do, u Kolašinu. Kad je Ministarstvo ekonomije izdalo energetsku dozvolu firmi „Hydro Logistics” kao njeni vlasnici su se vodili Andras Horvath i Tanja Kovačević. U januaru ove godine Horvat i Kovačevićeva prodali su tu kompaniju Predragu Maudiću, a u aprilu ju je od Maudića kupio Slaven Burzanović.

Kad je u pitanju druga kompanija „PM Hydro” ona je u vlasništvu Marinka Radulovića, koji je osnivač i direktor firme „Ramel”, koja je takođe u poslovnim vezama sa Blažom Đukanovićem. Druga firma sina predsjednika države „BB solar” je prije nekoliko godina svoje poslovne prostore založila u Prvoj banci, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, za kredit od 359 hiljada eura koji je odobren firmi „Ramel”.

Interesantno je da je kompaniju „PM Hydro” u septembru 2014. godine osnovao Predrag Maudić, koji je u martu ove godine tu firmu prodao Marinku Raduloviću. Vlada je usvojila Izvještaj o postupku davanja koncesije na osnovu energetske dozvole za izgradnju i mHE „Bare Kraljske” na dijelu vodotoka Vranještica i donijela Odluku o davanju koncesije. Na sjednici, Vlada je prihvatila ugovor o koncesiji i ovlastila Sekulićevu da potpiše ugovor sa privrednim društvom „PM Hydro”.

– Rješenjem Ministarstva ekonomije iz 2017. godine, tom privrednom društvu izdata je energetska dozvola za izgradnju mHE instalisane snage 995 kW i procijenjene godišnje proizvodnje 3,35 GWh, na dijelu vodotoka Vranještica, u Kolašinu – navodi se u saopštenju. Iz Vlade su kazali da je u raspravi povodom te dvije tačke dnevnog reda naglašeno da je čitav postupak sproveden po zakonskoj proceduri predviđenoj za izgradnju energetskih objekata za proizvodnju električne energije instalisane snage do jedan MW.

Otac potpisao, država kreditirala
Ukoliko Regulatorna agencija za energetiku (RAE) uvrsti vlasnike malih elektrana na listu povlašćenih proizvođača imaju visoku garantovanu otkupnu cijenu za prozvedenu struju, a nju, sa druge strane, plaćaju potrošači preko posebne stavke na računu. Predstavnici kompanije sina predsjednika države „BB hidro” planiraju gradnju hidroelektrana na vodotocima Bistrica i Slatina. Odluku o dodijeli koncesije za elektranu Bistrica Blažu Đukanoviću 2016. godine je potpisao njegov otac Milo Đukanović, tadašnji premijer. Državni Investiciono-razvojni fond (IRF) obezbijedio je firmi „BB hidro” nakon toga kredit od milion i po eura.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.