Blokade računa izvjesne, stečaj kuca na vrata

    2 sedmice pre 660 pregleda Izvor: dan.co.me

U pljevaljska lokalna preduzeća još uvijek nijesu stigla zvanična obavještenja od strane Uprave prihoda o prinudnoj naplati poreza i doprinosa, ali je sasvim izvjesno da će naredne sedmice uslijediti blokade žiro računa svih onih koji imaju dugova po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa. U odnosu na januar, novina je što će ovog puta najvjerovatnije biti blokiran i račun preduzeća „Vodovod” i to na iznos od 80.000 eura. U preduzeću „Lokalni putevi” očekuju blokadu računa na iznos od 16.000 eura, ali tvrde da još uvjek nijesu dobili rješenje Uprave prihoda.

U kontaktima koje smo imali sa prestavnicima Uprave prihoda dobili smo obećanje da ćemo o sledoćoj blokadi računa biti obavješteni. Još uvjek nijesmo dobili rješenje, ali nam je u usmenoj komunikaciji rečeno da će nam račun biti blokiran na iznos od 16.000 eura – potvrdio je direktor Lokalnih puteva, Dragan Jovović.

On tvrdi da je ovo preduzeće sve uradilo kako bi se troškovi smanjili i kako bi se dugovi umanjili po osnovu poreza i doprinosa.

Redovno isplaćujemo reprogram duga, vršimo i isplatu bruto zarada, a i broj zaposlenih sveden je na 32 radnika.

Naši radnici prethodnih dana čistili su puteve u Bobovu, gdje je snijeg bio veći od visine naših mašina. Ukoliko dođe do blokade računa sasvim je jasno da će se naše preduzeće suočiti sa brojnim problemima – kaže Jovović i dodaje da je u januaru sa računa preduzeća skinuto 29.000 eura. Inače, u svim lokalnim preduzećima već otprilike znaju koliko će iznositi blokada, odnosno da će ona biti kao i u januaru kada je račun Radio –televizije Pljevlja blokirana na iznos od 55.000, a „Čistoće” na 50.000 eura. Usled duga za poreze i doprinose i blokade računa prošle godine u stečaj su otišla dva pljevaljska lokalna preduzeća. Agencija za stambeno poslovni fond je iz stečaja otišla u likvidaciju, a 22 radnika su ostala bez posla. Preduzeće za „Komunalne usluge” otišlo je u stečaj 12. oktobra, a prošle nedelje je izašlo iz stečaja jer je Uprava prihoda prihvatila petogodišnji plan oporavka.Ukoliko uslede nove blokade računa, mnogim lokalnim preduzećima prijeti opasnost od stečaja.

Rješenje kojim se Opština Pljevlja upozorava na blokadu računa od strane Uprave prihoda već je stiglo.

Opštini Pljevlja najavljena je prinudna naplata 330 hiljada eura. Isti iznos je naplaćen i u januaru – potvrdio je predsjednik opštine Igor Golubović i dodao da će na pristiglo rješenje uputiti žalbu. Iz Opštine Pljevlja su istakli da će u ovakvim okolnostima već u martu imati problem sa isplatom zarada.

Dogovor Ministarstva finasija i Opštine jedino rješenje

Prema mišljenju povjerenika Saveza sindikata za pljevaljsku opštinu Ratka Pejovića blokada računa lokalnih preduzeća najviše će pogoditi radnike. On je apelovao na Ministarstvo finasija i Opštinu Pljevlja da razgovorima riješe probleme.

Blokade računa će dovesti do toga da zaposleni mjesecima neće primiti platu. Zamislite šta znači kada u zimskim mjesecima ne dobijete platu, a brojne su obaveze za grijanje, stanarine, kredite i slično – kaže Pejović i podsjeća da su mnoge porodice zaposlenih bolovale ili boluju od korana virusa i da im za liječenje i oporavak trebaju značajna novčana sredstva.

Dogovor između Opštine Pljevlja i Ministarstva finasija jedino je rješenje. Sve drugo je loše za radnike. Mislim da bi potpisivanjem novog ugovora o reprogramu svi problemi bili riješeni – naglašava Pejović.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 8. mart

7. marta 2021. 18:51

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 16081 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8199 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7354 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7018 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7012 pregleda