Bogdanović traži podatke o promjenama prebivališta u susret izborima

    2 sedmice pre 107 pregleda Izvor: RTCG

Šef poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović uputio je zahtjev ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću, u kojem traži podatke o tome koliko je osoba od početka godine odjavilo prebivalište u nekoj od opština i prijavilo ga u Glavnom gradu ili nekoj od opština u kojoj se uskoro održavaju lokalni izbori.

Bogdanović traži podatke za Podgoricu, Bar, Bijelo Polje, Budvu, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Tivat, Šavnik, Žabljak.

„Dostavljeni odgovor, za svaku od gore navedenih jedinica lokalne samouprave treba da sadrži sljedeće podatke: Ime i prezime lica koje je u navedenom periodu izvršilo promjenu prebivališta; Naziv opštine u kojoj je lice izvršilo ođavu prebivališta, adresu stanovanja sa koje je ođavljeno prebivalište i datum ođave prebivališta; Naziv opštine u kojoj je lice prijavilo prebivalište, sa adresom prijavljenog prebivališta i datum prijavljenog prebivališta; Da li je, i ako jeste na kojem biračkom mjestu je to lice u opštini prijavljenog prebivališta upisano u birački spisak“, navodi se u zahtjevu Bogdanovića.

Traženi podaci, kako je kazao, ne odnose se na lica koja do 23.09.2022. godine neće imati navršenih 18 godina života.

Šef kluba poslanika Demokrata podsjeća da je Odredbama člana 2 stav 2 Zakona o registrima prebivališta i boravišta („Sl.list CG“, br 46/15) propisano da je „prebivalište mjesto na teritoriji Crne Gore u kojem se crnogorski državljanin nastanio sa namjerom da u njemu stalno živi, a koje je središte njegovih životnih aktivnosti i sa kojima ima trajnu povezanost“.

„Takođe izražavam uvjerenje, da ćete preuzeti sve što je neophodno je da nas obavijestite da li su MUP i Uprava policije preduzimali mjere na utvrđivanju činjenica da li su se prijavljena lica nastanila na prijavljenim adresama prebivališta u gore navedenim opštinama i Glavnom gradu Podgorica, saglasno gore citiranim odredbama Zakona o registrima prebivališta i boravišta. Ukoliko to ne bi bio slučaj, više nego jasno da bi promjena opštine prebivališta nekog od tih lica, bila u funkciji protivpravnog ostvarivanja biračkog prava na predstojećim lokalnim izborima“, kazao je Bogdanović.

On je naveo i da imajući u vidu da već teče postupak sprovođenja izbornih radnji za izbor odbornika u Skupštinama navedenih jedinica lokalne samouprave koji će se održati 23. oktobra 2022. godine, očekuje da će tražene podatke odmah dobiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: