Bogdanović: Za nestranačku vladu da se svi pisano obavežu da neće biti u partijama ili učestvovati na izborima

    1 sedmica pre 192 pregleda Izvor: vijesti.me

Za Demokrate je prihvatljiva – ili rekonstrukcija Vlade po modelu premijera i Sporazumu tri lidera ili „istinski nestranačka Vlada bez aktivnih ili skrivenih stranačkih ili potencijalno stranačkih političara“, saopštio je generalni sekretar i predsjednik Poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović.

Onje naveo da bi to značilo i pisanu obavezu da niti jedan član Vlade neće osnovati partiju ili biti dio partije, učestvovati u izbornim kampanjama i biti kandidat na izbornim listama.

„Dakle, niti ima predloga rekonstrukcije bez premijera, niti ima izglasavanja rekonstrukcije bez glasova poslanika“, navodi Bogdanović.

Bogdanović ističe i da složenost društveno-političke situacije zahtijeva ozbiljnost i spremnost na kompromise ključnih političkih subjekata, a da su Demokrate pokazale otvorenost da se o svim opcijama mogućeg dogovora unutar vladajuće većine razgovara kako bi se našlo najbolje rješenje, „jer rješenje nijesu izbori i rušenje Vlade, na čemu se tajno radi.“

„Žalimo što se neodgovornim igrama, uz različite izgovore, nastavlja opstrukcja najavljene rekonstrukcije. Podsjetimo se malo tog žongliranja. Prvo je izgovor bio Sporazum tri lidera o zapadnom kursu države, kojeg su i napisale Demokrate. Zatim se odustalo od ekspertske Vlade, pa prešlo na koncept nestrančke Vlade koja je suprotna zajedničkoj izjavi Bečića, Krivokapića i Abazovića od 31. avgusta prošle godine. Onda se došlo do ideje da se prvo napravi Izvještaj o radu Vlade za proteklu godinu, kao uslov za nastavak dijaloga, uz analizu učinka svakog od članova Vlade, uključujući i premijera. To sve jede vrijeme, a cilj može biti samo rušenje ove Vlade“, navodi Bogdanović.

On kaže i da je stav Demokrata je jasan i da su odmah prihvatili pisani predlog premijera, zasnovan na Sporazumu.

„To znači da premijer predlaže kadrovska rješenja o rekonstrukciji, a mi smo prihvatili da ponudimo više kandidata za jednu funkciju ili zamijenimo predloženog kandidata, kako bi zajednički došli do kandidata sa kojim su saglasne obje strane, jer je ovo dvosmjeran proces. O konačnom predlogu čitavog sastava rekonstruisane Vlade možemo se, kao ozbiljni političari, izjasniti tek kad vidimo usaglašena kadrovska rješenja premijera i vladajućih partija. Ne želimo da učestvujemo u igri poznatih partnera i sinhronizovanih saopštenja koja vodi razbijanju pregovora, a sve kako se ne bi ni došlo ni do faze predlaganja kandidata, odnosno kako bi se ušlo u rušenje ove Vlade. Dakle, Abazović postavlja pitanja na koja ni sam nije odgovorio, jer jedno govori DF-u, a drugo međunarodnim partnerima“, smatra Bogdanović.

Abazović je prethodno tražio od Demokrata i premijera Zdravka Krivokapića da se izjasne da li su za ulazak lidera DF u Vladu.

On kaže da „nikako svi da dobijemo odgovor od Dritana Abazovića na jednostavno pitanje: da li on prihvata pisani predlog premijera i koncept 38 poslanika, ili i dalje insistira na nestranačkoj Vladi?“.

„Ukoliko insistira na nestranačkoj Vladi, koja Demokratama nije problem, da li je spreman da istu pricipijelno napusti i vrati se u parlament, na poziciji potpredsjendika, što mu i pripada, saglasno izbornom rezultatu, jer ne možemo govoriti o nestranačkoj Vladi u kojoj sjedi samo jedna partija?“, pita Bogdanović.

Bogdanović zaključuje da bi razgovori o rekonstrukciji, kao i bilo koji ozbiljan politički dijalog uspio, niko nema prava da traži od drugog što nije spreman sam kao politički subjekt dati.

„Jedino ako smo tu otvoreni i principijelni možemo doći do kompromisa.“

Najnovije vijesti

Premijerski sat 29. oktobra

19. oktobra 2021. 12:22

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27420 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11857 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11692 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11049 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10375 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9795 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9284 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9027 pregleda
%d bloggers like this: