BOJOVIĆ: Iskoristiti postojeće resurse za pokretanje drvne industrije i povećanje stepena finalizacije u preradi drveta

    2 sedmice pre 1121 pregleda Izvor: PV informer

Ne treba biti ekspert da bi se shvatilo u kakvom je stanju drvna industrija kako ovde u Pljevljima, tako i u ostatku Crne Gore, a ono je najblaže rečeno, loše. Neophodno je preduzeti niz koraka kako bi valorizovali potencijali, koje Crna Gora posjeduje, a sve u cilju povećanja proizvodnje, novih zaposlenja i stvaranja „nove vrijednosti „.

Dovoljno je znati da je 240 od 340 privrednih društava iz oblasti prerade drveta registrovano za rezanje i obradu drveta, odnosno primarnu preradu i da tu radi preko 70% zaposlenih u ovoj industriji. Ova preduzeća bave se samo primarnom preradom drveta, često samo trgovinom oblog drveta, a industrija na bazi drveta kod nas praktično i ne postoji, što nikako nije dobro.

Šumski resursi, posebno u opštini Pljevlja, predstavljaju dobar potencijal za razvoj drvne industrije, ali potencijal koji se veoma neracionalno koristi. Da bi se ovo promijenilo i ovaj prirodni resurs dobro iskoristio potrebno je investicije usmeriti u pravcu povećanja stepena finalizacije u preradi drveta. Pravac razvoja drvne industrije trebalo bi da prati kretanje potražnje, kako u okruženju tako i na globalnom nivou, za proizvodima i poluproizvodima od drveta većeg stepena finalizacije koji se mogu izrađivati kod nas. Posebno, kod nas treba da budu zastupljeni proizvodi od četinarskog drveta i to lamelirano drvo za stolariju, drvo-aluminijum stolarija, lamelirano drvo za krovne  i druge vrste nosača, montažne kuće, kuće brvnare, unutrašnji zidni pregradni paneli, ukršteno lamelirano drvo za zgrade i slično. Velika prednost u drvnoj industriji u odnosu na neki raniji period je mnogo veće iskorišćenje sirovine. Razlog tome je što se ostatak prilikom mehaničke prerade drveta, koji je samo u primarnoj preradi bio preko 30%, sada koristi za proizvodnju peleta. Industriji peleta, kao dijelu drvne industrije, takođe treba obratiti veliku pažnju jer je sve veća potražnja za ovim proizvodom, što je posledica povećanja nivoa ekološke svijesti stanovništva i povećanja troškova energije, kako u regionu tako i na globalnom nivou. Proizvodnja peleta doprinosi i čišćenju i čuvanju šuma pod pretpostavkom da se organizuje u skladu sa međunarodno prihvaćenim standardima i praksama i adekvatnim mehanizmima kontrole. Prednost opštine Pljevlja za razvoj drvne industrije, pored prirodnog šumskog resursa, je i u tome što se tu nalazi fabrika za preradu drveta i proizvodnju peleta, Verktra Jakić, čiji kapaciteti mogu da se iskoriste i u čijim pogonima se mogu proizvoditi skoro svi gore pomenuti proizvodi.

Proces razvoja drvne industrije zahtijeva mobilizaciju svih raspoloživih domaćih stručnih kadrova podržan od strane međunarodnih konsultanata koji mogu da prenesu iskustva za pokretanje proizvodnje i razvoj novih proizvoda iz oblasti drvne industrije. Istovremeno treba obezbijediti vezu sa međunarodnim distrubutivnim centrima koji će nam dati informacije sa inostranog tržišta o potrebama za proizvodima ove industrije što bi pomoglo u pravljenju izvoznih planova.

Igor Bojović, Demokrate Pljevlja

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 25 . JANUAR

24. januara 2022. 22:56

Francuska prejaka za Crnu Goru

24. januara 2022. 22:04

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33236 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14473 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13887 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13617 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12756 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12249 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12055 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11939 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10848 pregleda
%d bloggers like this: