Bojović na Beogradskom strateškom dijalogu: Svijet posle virusa korona

    2 mjeseca pre 230 pregleda Izvor: PV Informer

Direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska Vladislav Bojović učestvuje na međunarodnoj konferenciji u Beogradu: Svijet posle virusa korona. 

Bojović je saopštio da se na ovoj konferenciji jasno razumjelo koliko je, pogotovo nakon suočavanja sa epidemijom korone, značajna inicijativa za mnogo većim ekonomskim povezivanjem i saradnjom država regiona, odnosno koliko je opravdana i koliko ima smisla inicijativa predsjednika Srbije za formiranje “malog Šengena” na Balkanu.

Ako želi privredni oporavak i ekonomski napredak, Crna Gora bi morala da se mnogo više ekonomski otvori, osloni i ugleda na Srbiju, kao i da u velikoj mjeri preuzme njen koncept rješavanja problema, posebno u pogledu smanjenja javnog duga, privlačenja investicija, otvaranja fabrika i proizvodnih kapaciteta, smanjenja nezaposlenosti, razvoja infrastrukture i smanjenja zavisnosti od uvoza.

Pogotovo je znacajno da Crna Gora u suočavanju sa izazovima nakon epidemije virusa korona, iskoristi potencijal saradnje sa državama regiona pogotovo u pogledu razvoja onih sektora privrede koji pokreću proizvodnju, donose nova radna mjesta i uvećanje izvoza. Takođe, saobraćajno povezivanje sjevera Crne Gore, gdje je neophodno obnoviti i pokrenuti privredu, zavisi od otvaranja i saradnje Crne Gore sa Srbijom. Nažalost, vlast u Crnoj Gori iz ideoloških razloga, održavajući nerazuman neprijateljski stav, ne koristi ni približno potencijal saradnje sa Srbijom i Republikom Srpskom, zbog čega prevashodno štetu trpe ekonomija i građani Crne Gore. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6053 pregleda