BORBA ZA PREVLAST U SRPSKOJ PATRIJARŠIJI: Atanasije Jevtić napao patrijarha Irineja i članove Sinoda

    2 godine pre 1164 pregleda Izvor: antenam.net

Sinod SPC početkom jula odlučio je da sa Pravoslavnoga bogoslovskoga fakulteta (PBF) u Beogradu ukloni predavače: episkopa zapadnoameričkoga Maksima Vasiljevića i docenta Marka Vilotića, sekretara episkopa diseldorfsko-njemačkoga Grigorija Durića.

To je pokrenulo prepisku između umirovljenoga episkopa Atanasija Jevtića i patrijarha Irineja Gavrilovića. Srpski izvori tvrde da je u toku borba za mjesto novoga patrijarha SPC.

Vlast priprema sljedećeg patrijarha?

„Osim što je reč o u SPC nezapamćenom presedanu da se sa mesta predavača na PBF povlači episkop”, piše srpski list „Danas”, „ovaj slučaj mogao bi da ima i političku pozadinu, jer su i vladike Maksim i Grigorije, čiji je sekretar ‘kažnjen’, bili među arhijerejima koji su javno na poslednjem prijemu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u jednom od patrijaršijskih salona tokom majskog Sabora kritikovali Vučićevu politiku na Kosovu i Metohiji”.

Atanasije je „duhovni otac” Maksimu i Grigoriju, takođe profesor-emiritus i član Savjeta PBF. On ocjenjuje da je, uklanjanjem Maksima sa PBF-a, Sinod prekršio proceduru. Atanasije se 13. jula obratio protestnim pismom Irineju, koji je ujedno predśedavajući Sinoda – petočlane „crkvene vlade” SPC. Atanasije se obrušio na, kako kaže, „Cenzora” i „stalnog Portparola”, misleći na episkopa bačkoga Irineja Bulovića, koji sada slovi kao glavni „ruski čovjek” u SPC.

„Ne shvatam otkud tolika MRŽNJA tog našeg Sabrata [Irineja Bulovića] prema svome mlađem Bratu [Maksimu Vasiljeviću] te ga PROGANJA!”, veli Atanasije. „Vaša Svetosti, uveren sam (a to mi i drugi ljudi kažu) da ovakvo ponašanje samozvanog ‘stalnog Portparola’, i samonametanog Cenzora u Sv. Sinodu, pada na Vaš obraz!”

Patrijarh Irinej je odgovorio 19. jula. Uslijedilo je novo pismo Atanasija, a onda još jedno pismo patrijarha SPC. Atanasije je pokrenuo pitanjâ s posljednjega Sabora SPC 9-18. maja, kada je došlo do nejedinstva unutar srpskoga episkopata. Iz razloga što je u mirovini, Atanasije nije prisustvovao Saboru.

Na Saboru se raspravljalo o episkopu Maksimu Vasiljeviću zbog njegovih stavova kojim je doveo u pitanje nikad dokazane zvanične tvrdnje SPC o navodnoj kanonskoj 800. godišnjici srpske autokefalije, te što je, na izvjestan način, dao za pravo Vaseljenskoj patrijaršiji u sporu sa Ruskom crkvom o ukrajinskome pitanju.

Maksim je proljetos vodio i javnu polemiku s Irinejem Bulovićem.

Tokom zasijedanja Sabora SPC 9-18. maja „optužnicu” protiv Maksima Vasiljevića, koji je u međuvremenu „ublažio” svoje stavove, čitao je episkop kruševački David Perović.

U obaviještenim krugovima, David se smatra epigonom episkopa Irineja Bulovića. On je i aktuelni član Sinoda. Prethodno, bavio se TV i filmskom režijom. Za episkopa je izabran 2011. lobiranjem Irineja Gavrilovića, koji je i načelstvovao njegovom hirotonijom. U Maksimove grijehe David je pridodao navodno anticrkveno tumačenje o „darvinizmu”.

Na drugoj strani, grupa episkopâ je Maksima Vasiljevića na Saboru spasila umirovljenja ili teže epitimije (duhovne kazne). U toj grupi su Amfilohije Radović, raško-prizrenski Teodosije Šibalić, zahumsko-hercegovački Dimitrije Rađenović, mileševski Atanasije Rakita, Grigorije Durić, itd.

Atanasije Jevtić i svi nabrojani episkopi (osim Grigorija Durića) su bili na saborovanju 15. juna pred Hramom u Podgorici. Ista grupa episkopâ, predvođenih Amfilohijem, ogradila se prethodno od saopštenja Sabora SPC. U pismu patrijarhu, ocjenjili su da je „Portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Sabora“, zbog čega „izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutog saopštenja“. Portparol je – episkop Irinej Bulović.

Sinod SPC se, na drugoj strani, uprkos bučnim najavama za 26. jun – dosad nije javno izjašnjavao o usvajanju prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti od strane Vlade Crne Gore!

To je utoliko čudnije što su se Sinod Ruske pravoslavne crkve i mitropolit Ilarion Alfejev našli pobuđenim da javno iznesu stavove o najaktuelnijim crkvenim zbivanjima u Crnoj Gori.

U odgovoru Atanasiju patrijarh Irinej Gavrilović piše da je episkop David Perović predlagao Saboru i razrješenje Maksima Vasiljevića. Patrijarh SPC 19. jula u novome pismu tvrdi da „vladika Maksim i dalje SRLJA KRIVIM PUTEM”.

 Atanasije mu, između ostaloga, odgovora: „Konstatujem da Vaše pismo, pismo Patrijarha, nažalost, nije odgovor, nego ZAMAJAVANJE i ZAVARAVANJE i mene i Vas, pa i Svetog Sabora kome ste predsedavali! Jednostavno zato što VAŠE PISMO NE SADRŽI ISTINU, NEGO SKRIVANJE ISTINE I POKUŠAJ DA NAS JAVNO A JEVTINO OBMANETE”. On episkopa kruševačkoga Davida dovodi u vezu sa episkopom bačkim Irinejem, nazivajući njegovu eparhiju – KrušeBAČKA.

 „Molim Vas, zašto tako nekritički branite svemoćnog ‘Portparola’ koji je bio falsifikovao i samo saborsko saopštenje”, pita se Atanasije. Tvrdi da mu Irinej Bulović ne dozvoljava da učestvuje u radu Sabora SPC, te da srpskome patrijarhu zapravo Irinej Bulović („Kabinet”) piše pisma u prepisci koju s njim vodi!

Prema ocjeni upućenijih srpskih crkvenih izvora, „Irinej bački je potpuno stavio pod kontrolu Patrijarha. Bulović je decenijama bio glasnogovornik Fanara, sada je postao najveći rusofil. Plan je jednostavan, on uvek staje na stranu koja je jača u tom trenutku. Njegova ambicija se ne menja – da bude Patrijarh”.

Kako smo ranije prenosili, izvori bliski Irineju Buloviću, tvrde da je Amfilohije Radović u dosluhu s crnogorskim vlastima i sumnjiče ga zbog njegovih veza s Vaseljenskom patrijaršijom.

„Bojim se”, piše Atanasije patrijarhu SPC, „da od Vas zdušno branjeni ‘Portparol’ i samozvani ‘Cenzor’ ne samo bratu Davidu [Peroviću] ‘ispira mozak’, nego i još drugima njemu podložnima i poslušnima. Ali, hvala Bogu, ima još arhijereja  koji mu to otkazuju. MAKAR ON SLOVIO I KAO ‘BUDUĆI PATRIJARH’, NA ČEMU SVAKOJAKO RADI I PATI SE! Neka ga! Ima Boga”.

Najnovije vijesti

Danas je Sveti Sava

27. januara 2022. 13:14

Prognoza vremena – 27 . januar

26. januara 2022. 22:32

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33372 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14548 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13966 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13705 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12834 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12269 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12127 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 12024 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10868 pregleda
%d bloggers like this: