Borelj: EU mora da se pripremi za dug period tenzija sa Rusijom

    2 meseca pre 255 pregleda Izvor: Agencije
Foto: EU

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da EU mora da se pripremi za dug period tenzija sa Rusijom i da zbog toga mora da razvija svoju odbranu.

Borelj je, na panelu konferencije u Minhenu posvećenom narednim geopolitičkim prirotetima Evropske unije, rekao da je spoljna i bezbjednosna politika EU okrenuta žarišnim tačkama u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Prema riječima Borelja, Rusija će biti u iskušenju da pojača, kako je naveo, svoje političke i vojne provokacije protiv zemalja NATO-a, što iziskuje dalje vojne napore u saradnji sa ključnim partnerima kao što su SAD.

Borelj je rekao da se moraju razmotriti i različiti scenariji o tome koliko će SAD biti angažovane na evropskoj bezbjednosti.

“Najvažniji događaji danas su vezani za geopolitička pitanja u vezi sa Ukrajinom i Pojasom Gaze na Bliskom istoku, ali i za funkcionalno, strukturno pitanje, a to je odbrana. Prije svega moramo da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, vojno i ekonomski”, rekao je Borelj.

On je ocijenio da je rat u Ukrajini sukob visokog intenziteta u kojem se povećavaju žrtve na obje strane, a tehnologija nevjerovatnom brzinom oblikuje ishod rata.

Visoki predstavnik je naveo da je najvažnija bezbjednosna obaveza prema Ukrajini članstvo u EU i ponovio da je EU preuzela tu obavezu.