Borelj i Varhelji pisali Raduloviću: Brza vakcinacija presudna za kraj epidemije

    2 sedmice pre 143 pregleda Izvor: cdm.me

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Oliver Varhelji uputili su, takođe i u ime predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, pismo ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću, u kojem su naglasili odlučnost EU da, u borbi protiv pandemije, posebnu pažnju posveti Zapadnom Balkanu.

“Pismo je uslijedilo kao odgovor na obraćanje šefa crnogorske diplomatije najvišim zvaničnicima EU, kada je istakao značaj zajedničkog rada u suočavanju sa pandemijom. U pismu se navodi da Evropska unija ima posebnu odgovornost da pomogne partnerima sa Zapadnog Balkana, te da bi uspostavljanje mehanizma EU osiguralo zajednički pristup jednom dijelu od 2,3 milijarde doza vakcina koje je EU obezbijedila, u okviru Tima Evropa, što bi prvenstveno moglo koristiti zdravstvenim radnicima”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjski poslova.

Zvaničnici EU su, dodaje se, naglasili da su u ovoj nezapamćenoj krizi, saradnja i solidarnost važniji nego ikada, podsjećajući da je EU već obezbijedila značajnu podršku kako bi pomogla regionu da se izbori s pandemijom.

Kada je riječ o Crnoj Gori, EU je već obezbijedila tri miliona eura vrijednu medicinsku opremu, 9,5 miliona eura za investicije u zdravstvo, 40,5 miliona eura za zadovoljavanje kratkoročnih i srednjoročnih socio-ekonomskih potreba i 60 miliona eura kredita iz programa makroekonomske finansijske pomoći.

Osim toga, Ekonomski i investicioni plan koji je pokrenut za Zapadni Balkan podrazumijeva značajan investicioni paket u vrijednosti do devet milijardi eura, koji ima za cilj da pokrene investicije vrijedne do 20 milijardi eura za podršku modernoj i zelenoj ekonomiji i društvenom oporavku po mjeri građana.

“Budite uvjereni da je Evropska komisija posvećena nastavku pružanja snažne podrške u suočavanju s ovom krizom. Brza vakcinacija na Zapadnom Balkanu biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju socio-ekonomskog oporavka”, navodi se u pismu visokog predstavnika Borelja i komesara Varheljija.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 8. mart

7. marta 2021. 18:51

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 16075 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8198 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7353 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7017 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7011 pregleda