Borelj: Ne može i EU i Rusija

    4 meseca pre 269 pregleda Izvor: DAN

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da je sa ministrima spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana razgovarao o ruskom uticaju i da je naglasio da bliske veze sa Rusijom nisu kompatibilne sa evropskim integracijama.

foto: gov.me

Borelj je na konferenciji za novinare posle ručka sa ministrima rekao da je EU pozdravila strategiju onih zemalja koje su se potpuno usaglasile sa spoljnom politikom EU i sankcijama prema Rusiji, a da su onima koje to nisu učinile, među kojima je i Srbija, ukazali da „bliske veze sa Rusijom nisu kompatibilne sa evropskim integracijama“.

Kako je rekao, u EU shvataju da je to državni interes, ali poručuju to nije podudarno sa pristupnim procesom.

– Želimo da radimo na proširenju i poslali smo poruku da kandidari moraju da prepoznaju pristupni progres. Sada je vrijeme da zemlje kandidati ubrzajju reforme i da se pripreme svoje stanovništvo za članstvo. Ovo je jedinstvena prilika i mora se iskoristiti, rekao je Borelj.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi o dijalogu Beograda i Prištine i da je istakao da je saradnja važna vježba za članstvo u EU, jer zemlje koje su ranije bile u sukobu ne treba samo da budu susjedi, već da žive zajedno.

Prema njegovim riječima, na Savjetu ministara za spoljne poslove EU danas su razgovarali o situaciji u Ukrajini i istakli da uspjeh ukrajinske odbrane ne zavisi samo od hrabrosti vojnika, već i od onih koji plaćaju i dostavljaju oružje.

– Zato vojna pomoć mora da se nastavi i intenzivira. To je krucijalno jer će napraviti razliku na bojnom polju. Svaki dan kašnjenja će se mjeriti ljudskim životima, zbog čega pozivam sve ministre da požure sa isporukom oružja, kazao je Borel.

On je dodao da je EU završila obuku 50.000 ukrajinskih vojnika i da će do kraja godine biti obučeno još 50.000.

– Razgovarali o situaciji na bojnom polju i o tome kako da se rat prekine. Svi žele da se rat zaustavi, a jedini koji hoće da se on nastavi je Vladimir Putin. Niko ko je zaista zainteresovan za mir ne može da stavi žrtvu i agresora u isti koš, rekao je Borel.