Borelj: Predložen kompromis, ali Kurti nije bio spreman za ZSO – tražio je priznanje

    10 meseci pre 295 pregleda Izvor: Tanjug

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je tokom sastanka lidera Beograda i Prištine predložio kompromisno rješenje o primjeni sporazuma o normalizaciji odnosa, ali da Aljbin Kurti nije bio spreman za započinjanje procesa uspostavljanja Zajednice srpskih opština, već je insistirao na de fakto priznanju tzv. Kosova.

Žozep Borelj je rekao da je tokom sastanka razgovarano o krizi na sjeveru KiM i da su se fokusirali na primenu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, što je, naglasio je, ključno za proces normalizacije i istakao da je Kurti tražio da se prvo završe sa koracima ka normalizaciji, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tražio uspostavljanje Zajednice sprskih opština.

foto: twitter

“Predložili smo ono što smo vidjeli da jedini kompromis za koji smo mislili da je moguć u ovom trenutku, a to je da se na tome radi paralelno, da osiguramo da neko dobije nešto i pruži nešto. EU i šira međunarodna zajednica, uključujući američke partnere, ovo vide kao jedini način da bi sproveđenje moglo da funkcioniše”, rekao je Borelj.

On je dodao da je pokušao danas sa Kurtijem i Vučićem da nađe rješenje za napredak na osnovu predloga koji je iznijela EU, ali da Kurti nije bio spreman za postizanje napretka i započinjanje kredibilnog procesa ka uspostavljanju ZSO i insistirao je na de fakto priznanju tzv. Kosova, dok je Vučić prihvatio predlog EU.

Borelj je naglasio da je uspostavljanje Zajednice sprskih opština ključni element u procesu normalizacije odnosa, i dodao da je formiranje ZSO ”stara obaveza za obje strane” i da je potrebno da da se što prije započnu pregovori o statutu i bez odlaganja.

On je rekao da će obavestiti države članice EU o ishodu sastanka i odlučiti o daljim koracima. “Ponestaje nam vremena”, upozorio je Borelj i dodaje da su građani ti koji pate zbog “nesposobnosti svojih lidera, što posebno brine kada EU tako jasno teži proširenju.

“I Vučić i Kurti kažu da žele članstvo u EU, koja je izgrađena na kompromisima i dobrosusjedskim odnosima, a moram da ih podsjetim da je put ka EU preko dijaloga, nema drugog rješenja. Bez normalizacije, nema evropske budućnosti za Kosovo i Srbiju”, poručio je Borelj. Upozorio je dvije strane da rizikuju da ostanu iza regionalnih partnera koji brzo napreduju ka EU.

“Mislim da je konačno vrijeme da se krene naprijed sa procesom. Kosovo i Srbija mogu da žive u miru i zajedno, u evropskoj porodici, koja je uspjela da prevaziđe konflikte iz prošlosti”, poručio je Borelj.