Borelj: Svijet ne smije zatvarati oči pred tragedijom u Gazi

    2 meseca pre 241 pregleda Izvor: Anadolu

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Džosep Borelj izjavio je da svijet ne smije zatvarati oči pred tragedijom u Gazi, javlja agencija Anadolu.

Foto: EU

“Previše nevinih života je izgubljeno. Devedeset posto stanovništva je raseljeno iz svojih domova. Ova humanitarna katastrofa nije nešto prirodno. Nije ovo zemljotres, niti poplava. Ovo je humanitarna katastrofa koju je izazvao čovjek i mora se zaustaviti”, rekao je Borelj tokom govora na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja grupe G-20 u Brazilu.

Borelj je istakao da je 26 od 27 država članica EU-a pozvalo Izrael da ne pokreće vojnu akciju u gradu Rafah na jugu Pojasa Gaze i zatražio je hitnu humanitarnu pauzu koja bi dovela do trajnog prekida vatre.

“Pitanje nije u tome da Izrael mora poštovati međunarodno pravo i humanitarno pravo. Svakako, svi to moraju uraditi. Pitanje je da li oni to rade?“, dodao je.

Skrećući pažnju na sistematske napade ilegalnih jevrejskih doseljenika na Palestince na Zapadnoj obali, Borelj je rekao da su neke države EU već preduzele mjere sankcionisanjem nasilnih doseljenika.

Lavrov: Razmjere tragedije u Gazi namjerno umanjivane

Razmjere tragedije u Gazi su „namjerno umanjivane“, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi agencija Anadolu.

Foto: X

„Namjerno su umanjene razmjere tragedije u Gazi, gdje je za manje od pet mjeseci ubijeno više civila, uključujući djecu i žene, nego na obje strane u Donbasu u deset godina, od neustavnog puča u Kijevu“, rekao je Lavrov na ministarskom sastanku G20 u brazilskom Rio de Žaneiru.

Lavrov je napomenuo da će G20 teško naći rješenja za nagomilane izazove i prijetnje globalnoj bezbjednosti.

Takođe je pozvao vodeće svjetske ekonomije da pokažu svoju posvećenost otvorenoj i ravnopravnoj trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.

„Važno je potvrditi da globalne banke i fondovi ne treba da finansiraju militarističke ciljeve i agresivne režime, već zemlje kojima je to potrebno u interesu održivog razvoja. Ovo bi bio doprinos G20, u svojoj zoni odgovornosti, da stvaraju materijalne uslove za pronalaženje načina za rješavanje sukoba kroz inkluzivnu diplomatiju uz poštovanje centralne uloge Vijeća sigurnosti UN-a, a ne kroz zatvorene formate i formule zasnovane na ultimatumima“, rekao je Lavrov.