Borovinić Bojović: Model vlasti u Podgorici preslikati na državni nivo

    9 meseci pre 286 pregleda Izvor: RTCG

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kazala je da formiranje vlade treba da bude u skladu sa izbornom voljom građana od 30. avgusta, te da model vlasti koji je trenutno u Podgorici treba preslikati i na državni nivo.

Komentarišući formiranje vlade u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na RTCG, Borovinić Bojović je saopštila da je u interesu svih građana da izvršna vlast bude stabilna.

“Može društvo da dobije brzo vladu koja će sporo isporučivati rezultate, ali je za građane veoma važno da dobije stabilnu vladu”, kazala je ona.

Prema njenim riječima formiranje vlade treba da bude u skladu sa izbornom voljom građana od 30. avgusta.

“Mislim da treba ići na onu vladu onih logičnih 50 poslanika koji čine parlamentarnu većinu od 30. avgusta i prema kombinatorici imamo i sve one nove struje i snage koje su se izrodile iz tog 30. avgusta. Mislim da većina od 30. avgusta treba da zauzme svoje pozicije onako kako je to volja građana”, ocjenjuje Borovinić Bojović.

Podgorica u kojoj vlast vrši 13 političkih partija i četiri koalicije, kako ona smatra, ne nudi model za razlaz, već onaj koji je logičan i moguć na državnom nivou.

“Kao što funkcioniše Podgorica, smatram da se taj model treba preslikati i na državnom nivou”, kazala je ona.

Borovinić Bojović je kazala da je u Glavnim gradu do sada postavljeno preko 20 novih upravnih odbora i najveći broj direktora preduzeća i javnih ustanova.

“Da bude jasno, cijela procedura razrješenja i izbora novih direktora sprovedena je u skladu sa zakonom”, ističe predsjednica Skupštine Glavnog grada.

Ona je ponovila da su u svim preduzećima pronašli velike nepravilnosti.

“Kartice za gorivo su se koristile tako da nije bilo nikakve kontrole koliko je mjesečno potrošeno. Opravke na automobile su se plaćale trostruko i četvorostruko više od prave vrijednosti”, kazala je Borovinić Bojović.

Tvrdi da se stalo na put nesavjesnom trošenju novca, višku zaposlenih.

“Mi se trudimo da svakim danom otkrivamo što više tih nepravilnosti i da preduzeće stavimo u službu građana”, kazala je ona.

Borovinić Bojović kaže da ni jedan od predloga za poskupljenje javnih usluga nije došao u skupštinsku proceduru.

“Rađene su analize, a zatekle su nas nepopularne odluke koje nijesu donesene. Veliki broj cjenovnika usluga nije mijenjan više od deset godina. Da bismo mi poboljšali rad moramo mijenjati tokove”, kazala je ona.

Kaže da je Glavni grad dobio preko 40 miliona za izgradnju gradskog kolektora, od čega je 90 odsto finansirala EU, te da bi bila velika šteta ne iskoristiti taj novac. Kada je rieć o mjestu na koje je planiran kolektor, ona je objasnila da za sada nije bilo izmjena i da to ostaje Botun jer je projekat završen još tokom prethodne vlasti.

“Ali naravno bez dogovora nećemo uraditi ništa”, zaključila je Borovinić Bojović.