Borovinić Bojović: Prisustvo vršnjačkog nasilja više nije epizodna već redovna pojava

    2 meseca pre 277 pregleda Izvor: cdm.me

Foto: Glavni grad –

Prisustvo grubog vršnjačkog nasilja, u kojem naša djeca vrijeđaju i vrše torturu jedno nad drugim više nije epizodna već redovna pojava, surova realnost kojoj moramo pogledati u oči i uhvatiti se sa njom u koštac, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović, otvarajući panel diskusiju koja je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja ili Dana roze majica, održana u organizaciji Ženskog kluba Gradskog parlamenta, Udruženja „Roditelji” i Centra za ženska prava.

“Svi zajedno moramo da stanemo na kraj destruktivnom ponašanju i kreiramo kulturu poštovanja i empatije među našom omladinom. Moramo da naučimo našu djecu vrijednostima tolerancije, razumijevanja i mirnog rješavanja sukoba. Da bismo u tome bili uspješni osnovno je da imamo puno ljubavi, prije svega za našu djecu”, kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović pohvalila je inicijativu predsjednice Skupštine za održavanje ovakvog panela.

“Važno je da shvatimo koliko je ovaj problem značajan, jer ako ga ne riješimo, sve druge reforme u obrazovnom sistemu biće besmislene. DŽaba govorimo i o strategiji digitalizacije i o opremi, i o unapređenju uslova rada – jedna suza jednog djeteta sve naše rezultate može da baci u drugi plan”, kazala je Jakšić Stojanović

Koordinator programa za razvoj adolescenata u UNICEF-u Nikola Vulić saopštio je podatak da je registrovana stopa vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori manja nego u regionu i Evropi, ocjenjujući da je to tako jer se nasilje kod nas često ne prijavljuje ili određene situacije među djecom odrasli ne prepoznaju kao nasilje.

Psihološkinja u OŠ „Savo Pejanović” Milica Pušonjić ocijenila je da treba radniti na prevenciji ovog problema i imati nultu toleranciju na nasilje.

Izvršna direktorica udruženja „Roditelji” Kristina Mihailović zamolila je djecu da uvijek kada su svjedoci ili žrtve nasilja prijave to nekom najbližem, ili na SOS besplatne telefonske linije za anonimnu prijavu – 161111, 080 888 888 i 070 777 777.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević istakla je da je u svom radu naučila da djeca često ćute o nasilju koje preživljavaju, dodajući da bez pomoći niko ne može izaći iz takve situacije.

Članice Ženskog kluba Gradskog parlamenta Zoja Bojanić Lalović i Branka Marković, obje po struci prosvjetne radnice, govorile su o problemu iz ugla svoje profesije.

Iz Skupštine Glavnog grada naveli su da nakon uvodnih obraćanja uslijedila je živa diskusija u kojoj su učestvovali i brojni učenici osnovnih škola.

S obzirom na veliko interesovanje, dogovoreno je da se mališani naredne nedelje ponovo okupe i nastave razgovor sa dijelom panelista, jedan je od zaključaka.

U okviru događaja prikazana su dva kratka filma Udruženja „Roditelji” na temu vršnjačkog nasilja, koja su izazvala snažne emocije kod prisutnih.

Događaju je prisustvovala i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović, koja je takođe i odbornica u Skupštini Glavnog grada.