Bošnjačka stranka : Sjećanje na genocid obaveza svih, da se ne bi zaboravila, ponovila i nikome više dogodila Srebrenica

    4 sedmice pre 181 pregleda Izvor: PV Informer

Obilježavanje 25 godina od genocida u Srebrenici, obaveza je svih nas, jer je to podsjećanje na nevino stradale bošnjačke civile. To je ujedno poruka kako se Srebrenica ne bi zaboravila, ponovila i nikome više dogodila – saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

“Genocid u Srebrenici koji se dogodio prije 25 godina, u kome je ubijeno 8372 nevinih civila, kada se planski i sistematski radilo na uništenju cijelog jednog naroda, pouka je za cijelo čovječanstvo.

Četvrt vijeka nakon najmonstruoznijeg genocida u Srebrenici, najdublje saosjećamo sa bolom porodica šehida – nevino stradalih žrtava.

Osim obaveze svih nas, da čuvamo istinu i uspomene na nevine žrtve genocida, a znajući da pravda nikada neće biti zadovoljena do kraja, važno je da kroz obrazovni proces i medijske sadržaje budu interpretirane sve činjenice o genocidu, o patnjama žrtava i njihovih porodica, kao i o motivima počinioca genocida.

U cilju uspostavljanja trajnog pomirenja u regionu i suočavanja s prošlošću, važno je i da ratni zločini koji su počinjeni na teritoriji Crne Gore do kraja budu istraženi i procesuirani, a krivci budu privedeni pred lice pravde.

Podsjećamo, Bošnjačka stranka je u Skupštini Crne Gore 9. jula 2009. godine podržala usvajanje  Deklaracije kojom je usvojena Evropska rezolucija o 11. julu 1995. i genocidu u Srebrenici”.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6281 pregleda