Bošnjak: Ako se ne dogovorimo, predložiću da izvlačimo kandidate za sudije

    1 godina pre 205 pregleda Izvor: RTCG

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak najavila je danas da će, ako ne dođe do dogovora, predložiti da se kandidati za četiri sudije Ustavnog suda izvlače. Kako je istakla, među njima bi trebalo da bude najmanje jedan predstavnik manjina i najmanje jedna žena.

„Ukoliko se ne nađe rješenje, najpravednije je da idemo slučajnim uzorkom, izvlačenjem. Neko će reći da je neozbiljno, ali nije, jer imamo i druge važne funkcije koji se na taj način biraju. Recimo, patrijarh se tako bira SPC“, kazala je Bošnjak u izjavi za TVCG.

Ona je ocijenila da je ovaj model dobar jer uz „dobro isključuje onu mogućnost „jedan vaš, jedan naš”, političke trgovine i „ne ide naruku nikome“.

Bošnjak je novinarima nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine kazala da će predložiti „da dođemo do liste od 12 do 15 kandidata, da se od troje jedno bira“.

„Ako ne bi došli do dogovora ko će to biti, naš poslanički klub će na Kolegijumu predložiti da se izvlače kandidati. I patrijarh se bira iz tri izvlačenja, to nije neozbiljno“, navela je ona. 

Prema njenim riječima, poruke Evropske unije su ozbiljne i svi su svjesni situacije.

„Svi su svjesni ozbiljnosti situacije“, dodala je Bošnjak, naglasivši da sjednica o izboru sudija ne može biti zakazana prije nego što Ustavni odbor utvrdi listu kandidata.

„Čekaću da se završe intervjui kandidata i onda ću predložiti metod“, kazala je Bošnjak.

Bošnjak je  održala juče sastanak sa šeficom Delegacije Evropske unije Kristinom Oanom Popom, kojoj je i predstavila model.