Božović proglašen za personu non grata, naloženo mu da napusti Crnu Goru

    2 meseca pre 359 pregleda Izvor: cdm.me

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je danas ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića za personu non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

To je urađeno u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima.

“Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, saopšteno je iz Ministarstva.

Time je, kako su istakli, unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018  usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13156 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8005 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7190 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6517 pregleda