Božović (SNP): Male poljoprivrednike moramo ojačati da kvalitetom i količinom hrane servisiraju turizam 

    7 meseci pre 258 pregleda Izvor: PV Informer

Crna Gora mora zasnovati svoj ekonomski razvoj na elementima održivosti i povezanosti sa prirodom, a jedan od ključnih pravaca je proizvodnja organske hrane koja će se plasirati direktno našim turistima, odnosno ugostiteljskim i objektima i hotelijerima, kaže poslanik Socijalističke narodne partije, Bogdan Božović. 

„Crnogorski turizam može ostvariti svoj puni potencijal i doprinos ekonomskom rastu onda kada se poveže sa proizvodnjom hrane, prije svega organske, koja širom planete postaje sve traženija. Turisti više ne žele samo smještaj i plažu, već doživljaj destinacije, domaću hranu, običaje, susrete sa lokalnim stanovništvom, i to im moramo omogućiti. Zato je neophodno najsnažnije podržati male poljoprivrednike, seoska domaćinstva na sjeveru Crne Gore, ali i ona u primorskom zaleđu“, kaže Božović.

Naglašava da se mali poljoprivrednici, ratari i stočari, i seoska gazdinstva, moraju osnažiti kako bi sve brojnijim turistima, kvalitetom i količinom, isporučili domaće proizvode. 

„SNP će u sledećem sazivu parlamenta i izvršne vlasti insistirati na snažnim mjerama podrške poljoprivredi, sa akcentom na osnaživanju malih poljoprivrednika. Država im mora garantovati cijenu i otkup proizvoda, mora zaštiti njihove proizvode i naći način da se izbori sa uvozničkim lobijima. Insisitiraćemo i na povećanju staračkih naknada, kako bi i poljopirvrednici imali sigurnu i dostojanstvenu starost“, kaže Božović.

On naglašava da je veliki problem malih poljoprivrednika komplikovana procedura za apliciranje za sredstva iz IPARD programa. 

„Otvorićemo regionalne kancelarije za pomoć i podršku za apliciranje za bespovratna sredstva, što je interes svih jer bi se na taj način povećao i obim povučenih sredstava. Svako crnogorsko selo u narednom mandatu mora dobiti put i vodu, to je elementarno za ostanak ljudi na imanjima, ali i povratak onih koji to priželjkuju“, kaže Božović.

Podsjeća da je Ministarstvo poljoprivrede na čijem čelu je predsjednim SNP-a i nosilac liste na predstojećim izborima, obezbijedilo najveći poljoprivredni budžet u istoriji od 66 miliona eura.

„Kada tome dodamo sredstva iz IPARD programa dobijemo cifru od preko 80 miliona eura.

Samo u tekućoj godini je nabavljeno više poljoprivrednih mašina nego za proteklih nekoliko godina zajedno“, kaže Božović.

Poljoprivreda, smatra on, mora postati jedna od strateških grana razvoja crnogorske privrede.