Brajović: Epidemiološka situacija pogoršana, zaključavanje zemlje krajnja opcija

    1 mesec pre 235 pregleda Izvor: Nova M, pobjeda.me

Vakcinacija u Crnoj Gori teče po planu koji je pripremilo Ministarstvo zdravlja uz podršku SZO uprkos izazovima sa kojima je biloa suočena nova administracija, ocijenila je šefica kancelarije SZO u CG Mina Brajović.

U razgovoru za Novu M, kaže i da je lokdaun odnosno zaključavanje zemlje krajnja opcija kojoj se pristupa u zaštiti zdravlja ali da ne bi trebalo da nas iznenadi ukoliko do toga dođe s obzirom na pogoršanje epidemiolopške sitaucije.

“Lockdown” nikada ne treba i ne smije da bude prva mjera, ali zbog sve ozbiljnije situacije ne treba da bude ni iznenađenje ukoliko dođe do toga, kazala je za NOVU M šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović. Prije nego dođe do zaključavanja, moraju se, napominje, uzeti u obzir popunjenost bolničkih kapaciteta, procjeniti rizici, ali i socijalni i ekonomski faktori.

-Vidimo da su zemlje Zapadne Evrope posegle za restriktivnim mjerama i onda se situacija popravljala. Mjere koje preduzimaju nacionalne vlasti ustvari su mjere koje korespondiraju kompleksnoj situaciji, ali mi ističemo da bi mjere dale rezultate moraju da se poštuju i da građani budu dio rješenja  – kazala je Brajović. 

Dodaje i da je vakcinacija protiv koronavirusa globalni izazov.

-Politika je i tu dala svoj pečat uprkos sve većim zdravstvenim opasnostima pa smo se suočili sa vakcinalnim nacionalizmom i konkurencijom, a ne saradnjom između zemalja što je značajno uticalo na distribuciju vakcina, objašnjava Brajović.   U CG nedavno je ušao prvi kontigent vakcina i neki zaključak kako se taj proces odvija je da je on u skladu sa planom MZ koji je pripremio ss SZO uprkos izazovima sa kojim se suočavala nova administracija, a sada je važno da kako budu pristizale druge vakcine da se uspostavi kvalitetan sistem za monitoring imunizacije kako bi oni koji su kreatori politike mogli da sagledajau dinamiku tog rezultata – rekla je Brajović. 

Komentarišući sporenja u Crnoj Gori u vezi sa doniranim, a neprihvaćenim vakcinama, Brajović kaže da SZO daje okvir i smjernice, ali i ostavlja prostor zemlji da na bezbjedan nacin upravlja donacijama. Ističe i da u okolnostima pandemije nijedna zemlja nema luksuz da kompromituje kvalitet i bezbjednost vakcine.

-Ja sam I ranije objašnjavala da SZO daje preporuke a da zemlje članice uključujući I CG nose suvereno pravo da zapravo odluče o modalitetu nabavke, a očekivanje SZO je da to rade u najboljem interesu građana odnosno zaštite njihovog zdravlja – zaključila je Brajović. 

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 13. april

12. aprila 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20046 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8285 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7471 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7386 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7245 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7037 pregleda
%d bloggers like this: