Brajović potvrdio da se povlači sa čela SD-a

    2 dana pre 81 pregleda Izvor: CDM

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović potvrdio je da se povlači sa mjesta predsjednika stranke, te da se neće kandidovati za tu poziciju na predstojećem Kongresu.

Brajović je o toj odluci na zajedničkom sastanku nedavno informisao Predsjedništvo i predsjednike opštinskih odbora, saopšteno je iz SD-a.

Naglasio je da je ponosan na sve dosadašnje učinke koje je partija ostvarila, podsjetivši da je SD osnovan 2015. godine i da za nepunih šest godina od osnivanja ima podršku od gotovo 17 hiljada birača ostvarenu na parlamentarnim izborima, što je bolji rezultat za čak 35 odsto u odnosu na prethodni nastup iz 2016.

Takođe, posebno je istakao činjenicu da su SD jedna od svega dvije partije u Crnoj Gori koje imaju odbornike u svim lokalnim parlamentima, kao i na to da su od 36 nastupa na različitim izborima od svog osnivanja u gotovo 80 odsto slučajeva nastupali samostalno.

“Međutim, upravo sam ja insistirao da u Statutu partije prilikom osnivanja unesemo odredbu da predsjednik partije ne može na toj poziciji biti duže od dva uzastopna mandata, odnosno maksimalno osam godina, čime smo vjerujem napravili važan demokratski iskorak u emancipaciji političke scene u Crnoj Gori”, kazao je Brajović.

Kako navodi, zbog toga je između ostalog odlučio da bi bilo necjelishodno da eventualno započne nakon šest godina od osnivanja novi nepotpuni mandat na funkciji predsjednika.

“Naravno, bez obzira što nam ostvareni partijski rezultati u prethodnom periodu mogu služiti na ponos, zbog čega sam kao prvi među jednakima veoma zadovoljan, procijenio sam i da nakon uspješno završene i zaokružene jedne stranice našeg političkog djelovanja, novo vrijeme, kojem nažalost svjedočimo, zahtijeva novu energiju i moguće drugačiji pristup politici. Potpuno sam uvjeren da će spoj mladosti i iskustva, energičnosti i znanja trasirati put ka novim uspjesima Socijaldemokrata”, dodaje Brajović.

Prema njegovim riječima u prethodnom periodu bio je jedan od onih građanski orjentisanih političara koji su dali puni doprinos istorijski važnoj obnovi nezavisnosti Crne Gore, stvaranju pretpostavki za državno zaokruživanje i njenu ekonomsku samodovoljnost, ali i ispravnom odabiru spoljnopolitičkih prioriteta krunisanih članstvom u NATO-u, kao istinskim civilizacijskim dostugnućem ovog društva.

“Ali, Crna Gora je danas na drugoj vrsti prekretnice: čuvanju temeljnih vrijednosti te nezavisnosti i samosvjesnosti, a to su vrijednosti građanske, multivjerske, multietničke, sekularne, evropske i evroatlanske Crne Gore na kojima ona mora da počiva, što sve skupa u konačnom jeste, ili bi makar trebala da bude odgovornost svih, a prije svega novih generacija političara i intelektualnih elita”, rekao je Brajović.

Naglasio je da u SD-u znaju da kažu da je Crna Gora na prekretnici, ali ne na onoj gdje postoji rizik da nestane, već na onoj gdje ona mora bez gorčine nekih prethodnih vremena, dosljedno i bezkompromisno potvrditi superiornost građanske misli i superiornost građanske i neostrašćene državotvorne politike.

“Drugim riječima: savremena Crna Gora, čiju suverenost niko više neće moći i smjeti osporiti, sad se ‘bori’ sa povampirenim nacionalizmom iz prethodnih decenija. Odnosno, sad je na sceni borba vrijednosti i snaga: progresivnih na jednoj strani i regresivnih na drugoj. Ona se više ne zasniva na formalno pravnim koracima poput nezavisnosti ili utemeljenja evropskog i evroatlanskog puta, jer je taj posao već za nama, i trenutna vlast zna da te korake nikad neće moći ili smjeti poništiti, mada bi neki od njih željeli”, saopštio je Brajović.

Kako ističe, zato se ova nova, ali ništa manje važna borba, zasniva sad prije svega na stvaranju društvenog ambijenta u kome će biti prezren svaki oblik agresije i šovinizma i društvene atmosfere u kojoj neće biti potrebno da se iznova dokazuju elementarne ljudske i civilizacijske vrijednosti poput antifašizma, jer će one biti dio gotovo svakog građanina ove zemlje.

“Za tako nešto potreban je inovirani pristup i vizija kroz zajedničko djelovanje svih dobronamjernih. Prvi sam u Skupštini Crne Gore poslije izbora 30. avgusta prošle godine, govorio o neophodnosti stvaranja najšireg saveza za Crnu Goru. Samo tako lišeni svih sujeta i međusobnih prepucavanja možemo Crnu Goru brzo vratiti na njen građanski, sekularni, evropski put.
Period do Kongresa će se iskoristiti za sveobuhvatnu unutar partijsku raspravu o programu, statutu, kadrovskoj politici…”, poručio je Brajović.

Prema njegovim riječima članstvo SD-a je od svojih početaka baštinilo antinacionalističku, antifašističku, državotvornu politiku, bez milimetra odstupanja.

“Socijaldemokrate cijene postignute rezultate, a ne populističke parole. To znači da svaki naš član zna gdje je došao i gradi sebe upravo na tom moralnom kodeksu. To dobro znaju i mlade Socijaldemokrate. Zato upravo oni uz vjerujem značajan broj građanki i građana predstavljaju ogroman politički potencijal, koji će bez sumnje biti iskorišćen na pravi način”, kazao je Brajović.

Oni su, kako kaže, imali priliku da budu u manjoj ili većoj mjeri sudionici u procesu građenja države i institucija, ali i da uče i nauče mnogo od starijih.

“Zbog svega navedenog, unaprijed se radujem političkom i svakom drugom uspjehu SD-a sa novim ljudima na njegovom čelu, kojem ću kao i do sada davati puni doprinos, kako u Parlamentu tako i unutar Partije. Ali jednako tako i uspjehu proevropskih građanskih snaga kome ću svjedočiti i koji ću nastaviti da snažno podržavam”, zaključio je Brajović.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22194 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7641 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7605 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: